“Pacientëve t’u injektohet dezinfektues në trup”, mjekët shpërthejnë ashpër ndaj Trump-it

Komuniteti mjekësor ka fajësuar presidentin amerikan Donald Trump, pasi sugjeroi që injektimi i njerëzve me dezinfektues mund të trajtojë COVID-19. Një ditë më parë, Trump hodhi shashkën e radhës, ku tha se dezifektantët mund të zhdukin koronavirusin.

Trump ka bërë thirrje që të gjithë pacientët që po luftojnë me COVID-19, t’ju injektohet në trup dezinfektues. Kjo deklaratë është kritikuar ashpër nga komuniteti mjekësor, si dhe nga OBSH, duke deklaruar se ky trajtim nuk është i përshtatshëm.

Në konferencën për shtyp të bërë nga Shtëpia e Bardhë, Trump gjithashtu propozoi goditjen e trupave të pacientëve me rreze ultraviolet, një ide kjo që u refuzua nga një mjek që ishte i pranishëm aty. Këtë ide që nuk ishte dhënë as nga shkencëtarët, por as nga ekspertët e shëndetësisë, e ka mbështetur koordinatorja për Shtëpinë e Bardhë, Deborah Birx.

Duke përmendur studimet e reja të ofruara nga këshilltari i vjetër i shkencës dhe teknologjisë Homeland Security, William Bryan, presidenti tha se ‘do të ishte interesante’ të shihej nëse mirëmbajtja e dezinfektuesit në mushkëri, mund të zhdukte patogjenin.

Deklarata e presidentit Trump ka marrë menjëherë vemendjen e specialistëve të fushës, të cilët e kanë kritikuar.

Pulmonologu dhe specialisti i sëmundjeve, Dr Vin Gupta, paralajmëroi publikun në NBC News, se ideja e Trump mund të çojë në vdekje.

Ai ka thënë se gëlltitja e çdo lloj produkti pastrues në trup, është me mjaft rrezik. “Ky nocion për injektimin ose gëlltitja e çdo lloj produkti pastrues në trup është i papërgjegjshëm dhe është i rrezikshëm. Është një metodë e zakonshme që njerëzit përdorin kur duan të vrasin veten”.

Gupta shtoi se edhe sasi të vogla të dezinfektuesit, mund të vrasin dhe se ishte dëshpëruese të dëgjosh Shtëpinë e Bardhë duke folur me ide të tilla të rrezikshme.

Lexo edhe :   Kosovë: Mbetet i ulët numri i të infektuarve, 3 viktima nga koronavirusi

John Balmes, një pulmonolog në Spitalin e Përgjithshëm të Zuckerberg San Francisko, shtoi në paralajmërimin e Gupta se edhe thithja e zbardhimit të klorit ‘do të ishte absolutisht gjëja më e keqe për mushkëritë’.

“Rruga e ajrit dhe mushkëritë nuk janë bërë të ekspozohen, madje edhe në një aerosol dezinfektues. As një hollim i ulët i zbardhuesit ose alkoolit izopropil nuk është i sigurt. Është një koncept krejt qesharak”.