OBSH: Vendet e varfëra dhe të pasura në ‘luftë’ mbi patentën e vaksinave

Një nxitje për të rritur prodhimin e vaksinave COVID-19 për kombet e varfra është e mbetur pezull në Organizatën Botërore të Tregtisë të mërkurën mes mosmarrëveshjeve midis vendeve më të pasura dhe atyre në zhvillim mbi çështjen e të drejtave të patentës.

Afrika e Jugut dhe India planifikuan të rinovojnë ofertën e tyre në një takim dy-ditor për të hequr dorë nga rregullat e marrëveshjes së Aspekteve të Tregtisë të Pronës Intelektuale të OBT-së (TRIPS), një lëvizje që do të lejojë prodhuesit e përgjithshëm ose prodhues të tjerë të bëjnë më shumë vaksina, shkruan agjencia e lajmeve, Reuters.

Propozimi i tyre mbështetet nga dhjetëra vende kryesisht në zhvillim në OBT, por kundërshtohet nga vendet perëndimore duke përfshirë Britaninë, Zvicrën, kombet e BE-së dhe Shtetet e Bashkuara, të cilat kanë industri të mëdha farmaceutike vendase.

Propozimet duhet të mbështeten nga një konsensus i 164 anëtarëve të OBT-së për të kaluar. Çështja u vendos të dilte në Këshillin TRIPS të OBT-së të Mërkurën pasdite. Anëtarët do të zhvillonin një diskutim mbi temën që kur u ngrit për herë të parë në tetor.

Takimi i ardhshëm i Këshillit TRIPS është caktuar për 8-9 qershor, por grupi ndoshta do të mblidhet përsëri për të diskutuar vaksinat përpara kësaj.