Zbulohet një virus i ngjashëm me tërbimin, shkakton konvulsione dhe paralizë

Një virus i tmerrshëm që mund të vrasë njerëzit pasi shkakton konvulsione dhe paralizë është gjetur në lakuriqët e natës në Australinë e Jugut.

SA Health lëshoi ​​një deklaratë sot duke u kërkuar personave që shkojnë jashtë për të shmangur çdo kontakt me lakuriqët e natës pas zbulimit të “sëmundjes së ngjashme me tërbimin”.

Dr Louise Flood, Dega e Kontrollit të Sëmundjeve ngjitëse e Departamentit për Shëndetësi dhe Mirëqenie, tha se është hera e tretë që Lystavirusi Australian Bat Lyssavirus (ABL) konfirmohet në lakuriqët e natës në Australinë e Jugut, shkruan The Sun.

Virusi transmetohet nga lakuriqët e natës te njerëzit kur pështyma e lakuriqit të infektuar hyn në trup, zakonisht nga një pickim ose gërvishtje, por gjithashtu duke marrë pështymë në sy, hundë ose gojë. Sëmundja e rëndë shkakton sëmundje serioze tek njerëzit, e cila rezulton në paralizë, jerm, konvulsione dhe vdekje, sipas qeverisë së Queensland.

“ABL është një sëmundje e ngjashme me tërbimin që mund të transmetohet te njerëzit nëse kafshohet ose gërvishtet nga një shkop i infektuar dhe nëse trajtimi shtyhet deri pas shfaqjes së simptomave, gjendja është pa ndryshim vdekjeprurëse”, tha Dr Flood.