Sonda kineze zbret në Hënë për të mbledhur mostra

Kina thotë se misioni i saj pa pilot në hënë që synon mbledhjen e mostrave të shkëmbinjve dhe pluhurit për t’u rikthyer më pas në Tokë, ka zbritur në sipërfaqen e hënës me sukses.

Sonda kozmike Chang’e-5 pritet të kalojë dy ditët e ardhshme duke hulumtuar dhe duke mbledhur materiale sipërfaqësore.

Qëllimi është që të paketohen rreth 2 kilogramë shkëmbinj hënorë që do të dërgohen në një mjet në orbitë dhe që më pas të mund të transportohen në Tokë.

Nëse misioni është i suksesshëm, kjo do të jetë hera e parë në katër dekada, që një vend merr mostra hënore, pas misioneve të SHBA-së dhe sovjetikëve në vitet 1960 dhe 1970. I gjithë misioni pritet të zgjasë 23 ditë.