Rusia prodhon vaksinën e parë anti-covid në botë për kafshët

Rusia ka regjistruar vaksinën e parë në botë për kafshët kundër Covid-19, tha rregullatori i saj bujqësor të Mërkurën, pasi testet treguan se gjeneronte antitrupa kundër virusit në qen, mace, dhelpra dhe nuselale.

Prodhimi masiv i vaksinës, i quajtur Carnivac-Cov, mund të fillojë në Prill, tha rregullatori Rosselkhoznadzor.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka shprehur shqetësim për transmetimin e virusit midis njerëzve dhe kafshëve. Rregullatori tha se vaksina do të jetë në gjendje të mbrojë speciet e prekshme dhe të pengojë mutacionet virale.

Rusia deri më tani ka regjistruar vetëm dy raste të Covid-19 midis kafshëve, të dyja tek macet, shkruan The Guardian.

Danimarka mblodhi të 17 milion nuselalet e saj në një fermë vitin e kaluar pasi arriti në përfundimin se një lloj virusi kishte kaluar nga njerëzit tek to dhe se llojet e mutuara të virusit ishin shfaqur në mesin e njerëzve.

Rosselkhoznadzor tha se fermat ruse të gëzofit planifikuan të blinin vaksinën, së bashku me bizneset në Greqi, Poloni dhe Austri. Industria e fermave të Rusisë përbën rreth 3% të tregut global, nga 30% në epokën Sovjetike, sipas organit kryesor të tregtisë.