E mërkurë, 28 Korrik, 2021
27.5 C
Tirana

Ndryshon rregullorja për raportimin nga shoqëritë dhe depozitarët

Shoqëritë e administrimit dhe depozitarët e sipërmarrjeve të investimeve kolektive apo siç njihen ndryshe fonde të investimit do të përshtatin formën e re të raportimit të tyre pranë Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare me rregulloren e re. Në një vendim të AMF të janarit të këtij viti përcaktohet se në rregulloren nr. 127, datë 06.10.2011 “Për përmbajtjen e detyrueshme, afatet dhe formën e raporteve të sipërmarrjeve të investimeve kolektive, shoqërive të administrimit dhe depozitarëve” janë bërë disa ndryshime.

Kështu është hequr dublimi i raporteve që kërkohet në pika të ndryshme të rregullores. Është hequr një pjesë tjetër e informacionit të kërkuar pasi këtë pjesë tashmë do ta bëjë vetë sistemi i raportimit. Po kështu është shtuar se  “Raport mbi investimet e sipërmarrjes së investimeve kolektive”, i cili është informacion që aktualisht i kërkohet bankave depozitare me e-mail dhe do të raportohet nëpërmjet sistemit.

Sipas rregullores  raportet mbi vlerësimin e aseteve të sipërmarrjes dhe llogaritja e vlerës neto të aseteve për kuotë/aksion do të përgatitet nga depozitari për sipërmarrjet e investimeve kolektive, për të cilat ai ofron shërbime depozitari dhe të dërgohet tek Autoriteti. Në shtesën që i është bërë kësaj pike caktohet që dërgimi bëhet në formë elektronike nëpërmjet sistemit pranë linkut vënë në dispozicion në faqen e Autoritetit për këtë qëllim”. Të dhënat ditore të muajit paraardhës do të dërgohen në Autoritet në formë shkresore brenda 3 ditë pune të muajit pasardhës.

Ndryshimi vjen edhe me një shtesë tjetër po në nenin 4 të rregullores për raportimin mbi vlerësimin e aseteve ku thuhet se “Raportet mbi investimet e sipërmarrjes së investimeve kolektive duhet të raportohen nga depozitari në Autoritet, nëpërmjet sistemit pranë linkut vënë në dispozicion në faqen e Autoritetit për këtë qëllim, brenda afateve të përcaktuara për raportimin e pasqyrave financiare nga ana e shoqërive administruese, të referuara në nenin 10, paragrafi 2 dhe 3 të kësaj rregulloreje”.

Shoqëritë janë të detyruara që të paraqesin pasqyrat financiare në formë shkresore dhe elektronike.

Rregullorja ka edhe një shtojcë sa i takon formës së raportimit të aseteve të sipërmarrjeve të investimeve kolektive ku është dhënë një tabelë tip që i përshtatet kërkesave të reja./Monitor

- Reklama -

Më shumë nga kategoria
Të fundit

NSA: Rindezja e shpeshtë e telefonit mund të pengojë hakerët

Në një kohë kur është përhapur gjerësisht pasiguria dixhitale, rezulton se mënyra më e vjetër dhe më e thjeshtë e riparimit të kompjuterit, fikja...

Britania heq karantinën për të vaksinuarit nga SHBA-ja dhe BE-ja

Udhëtarët e vaksinuar plotësisht nga Shtetet e Bashkuara dhe pjesa më e madhe e Evropës, do të mund të hyjnë në Britani të Madhe...

Gjermania pro liberalizimit të vizave për shtetasit e Kosovës

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani ka pritur sot në takim sekretarin e Shtetit në Ministrinë e Jashtme të Gjermanisë, Miguel Berger. Presidentja Osmani ka shprehur...

Çelsi ofron 175 milion euro, Dortmund merr vendimin për Halandin

Erling Haaland është në qendër të merkatos. Për lojtarin norvegjez interesohen Chelsea dhe Juventus, ndërsa Real Madrid duket se është tërhequr nga gara. Kampionët e...

Raporti OSBE/ODIHR si shoshë për humbjen e opozitës

Nga Alfred Peza Raporti përfundimtar i misionit të vëzhguesve ndërkombëtare të OSBE/ ODIHR për zgjedhjet e 25 prillit në Shqipëri, po përdoret si flakë kashte...