Mutacionet e Covid/ Shkencëtarët: Do nevojiten vaksina të reja brenda një viti

Planeti mund të ketë një vit ose më pak para se vaksinat e gjeneratës së parë të Covid-19 të jenë të paefektshme dhe të duhen formulime të modifikuara, sipas një studimi të epidemiologëve, virologëve dhe specialistëve të sëmundjeve infektive.

Shkencëtarët kanë theksuar prej kohësh se një përpjekje globale e vaksinimit është e nevojshme për të neutralizuar në mënyrë të kënaqshme kërcënimin e Covid-19, shkruan The Guardian.

Kjo është për shkak të kërcënimit të variacioneve të virusit, disa më të transmetueshëm, vdekjeprurës dhe më pak të ndjeshëm ndaj vaksinave që po shfaqen dhe përthyhen.

Parashikimi i zymtë i një viti ose më pak vjen nga dy të tretat e të anketuarve, sipas Aleancës së Vaksinave të Popullit, një koalicion organizatash duke përfshirë Amnesty International, Oxfam dhe UNAIDS, të cilët kryen sondazhin e 77 shkencëtarëve nga 28 vende. Pothuajse një e treta e të anketuarve treguan se afati kohor ishte me gjasë nëntë muaj ose më pak.

Mbulimi i vazhdueshëm i vaksinave të ulëta në shumë vende do ta bënte më të mundshme shfaqjen e mutacioneve rezistente ndaj vaksinave, thanë 88% e të anketuarve, të cilët punojnë nëpër institucione të shquara të tilla si Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene & Tropical Medicine dhe Universiteti i Edinburgut.