Mbi 60% e rusëve nuk duan Sputnik V, e konsiderojnë Covid-in si armë biologjike

Pothuajse dy të tretat e rusëve nuk janë të gatshëm të marrin vaksinën Sputnik V të Rusisë dhe rreth i njëjti numër beson se Covid-19 u krijua artificialisht si një armë biologjike, tha një hulumtues i pavarur të hënën.

Qendra Levada tha se një sondazh i kryer muajin e kaluar tregoi se 62% e njerëzve nuk dëshironin të merrnin vaksinën e prodhuar në vend të Rusisë dhe se niveli më i lartë i ngurrimit u identifikua midis moshës 18 deri në 24 vjeç, shkruan agjencia e lajmeve, Reuters.

Shumica e të anketuarve përmendën efektet anësore, të cilat mund të përfshijnë ethe dhe lodhje, si arsyeja kryesore për të mos dashur të vaksinohen. Sondazhi, i cili mori kampionin e 1,601 njerëzve në 50 rajone, zbuloi gjithashtu se 64% e njerëzve menduan se koronavirusi u krijua si një armë biologjike.

Besimi se virusi u krijua si një armë biologjike është mbizotërues në rusët e moshës 40-54 vjeç, me 71% të tyre që mbajnë këtë pikëpamje, gjeti sondazhi. Vetëm 23% mendojnë se virusi u shfaq natyrshëm.

Origjina e Covid-19 ka qenë shumë e politizuar, por shumica e virologëve dhe ekspertëve të sëmundjeve infektive thonë se ka shumë të ngjarë të ketë evoluar natyrshëm.