Prej rreth 1 jave e bllokuar, nis lëvizja e anijes në Kanalin e Suezit

Një anije e madhe kontejnerësh kishte bllokuar Kanalin e Suezit për gati një javë, pas një aksidenti që kishte pësuar, teksa ditën e sotme, anija është larguar nga vija bregdetare.

Anija prej 400 m të gjatë është korrigjuar me 80%, sipas Autoritetit të Kanalit të Suezit. Ai shtoi se përpjekjet e mëtejshme për të lëvizur anijen do të rifillonin më vonë të hënën.

Kanali i Suezit lidh detin Mesdhe me detin e Kuq duke ofruar kësisoj rrugën më të shkurtër detare mes Azisë dhe Europës. Çdo vit përmes kësaj rruge detare lundrojnë rreth 18.000 anije. Në vitin 2019 përmes këtij kanali ka qarkulluar rreth 13 përqind e të gjithë volumit të tregtisë botërore.

Ndërkaq kompania e Hamburgut për lundrimet Hapag-Lloyd ka filluar t’i devijojë anijet e veta tregtare në rrugën e tërthortë nga Kepi i Shpresës së Mirë. Lundrimi në këtë itinerar zgjat një javë më shumë se sa përmes kanalit të Suezit.

Hapag-Lloyd ka aktualisht pesë anije të bllokuara në kanal. Një problem tjetër është që lundrimi përgjatë brigjeve perëndimore të Afrikës, veçanërisht në gjirin e Guinesë, konsidrohet i rrezikshëm për shkak të sulmeve nga piratët.