Ish-presidenti francez, Nicolas Sarkozy dënohet me 3 vite burg për korrupsion

Ish-Presidenti i Francës, Nicolas Sarkozy është dënuar me 3 vite burg për korrupsion.

Ai u shpall fajtor për përpjekjen për të marrë në mënyrë të paligjshme informacion nga një gjyqtar ,në lidhje me një çështje tjetër ligjore kundër tij, në këmbim të premtimeve për të përdorur ndikimin e tij për të siguruar një punë më prestigjioze për gjyqtarin.

Prokurorët i propozuan një dënim tre-vjeçar me një dënim minimal prej dy vjetësh ish-presidentit, ndërsa i njëjti propozim iu bë të bashkë-akuzuarve të tij, avokatit Thierry Herzog dhe gjykatësit Gilbert Azimber.

Duke iu drejtuar gjykatës, Sarkozy, i cili ishte president i Francës nga 2007 në 2012, mohoi kategoriskisht të gjitha akuzat kundër tij gjatë gjykimit 10-ditor që u zhvillua në fund të vitit të kaluar.

Avokatja e Sarkozy, Jacqueline Lafon, hodhi poshtë argumentet e prokurorit Gijon, duke folur për kategoritë e substancës së zbrazët dhe argumentoi se transkriptimet ishin biseda midis miqve. Kjo është hera e parë në historinë moderne të Francës që një ish-president del në gjyq për korrupsion.