Aset i kombeve për dominim/ Këto janë 10 aeroplan-mbajtëset më të mëdha në botë

Një aeroplan-mbajtëse nuk është një anije thjesht e madhe që është e dizajnuar për t’u përfshirë në luftë. Me mosmarrëveshje të pafundme për territorin në të gjithë botën, aeroplan-mbajtëset janë simbol i prestigjit dhe fuqisë për marinat në të gjithë botën. Këto ‘beteja’ të reja kanë qenë një nga pasuritë më të mëdha të kombeve për të pasur dominim. Që nga fillimi i tyre, këto anije kanë bërë një ndryshim të madh për sistemin e mbrojtjes të disa vendeve.

Të njohur si baza ajrore lundruese, këta transportues gjigante të aeroplanëve janë të pajisur me një kuvertë fluturimi me gjatësi të plotë, të afta për të transportuar, armatosur, vendosur dhe rikuperuar avionë. Ato mund të mbajnë aeroplanë të shumtë duke përfshirë luftëtarë, avionë sulmues dhe helikopterë, etj.

Më poshtë ne po ju listojmë 10 aeroplan-mbajtëset më të fuqishme në botë.

1- Gerald R Ford Class, SHBA – Kapaciteti 100.000 ton, mund të mbajë 75 avionë. Ka një personel prej 4.539 njerëzish.

2- Nimitz Class, SHBA – Kapaciteti 97.000 ton, 332.8 metra e gjatë. Mund të transportojë mbi 60 avionë luftarakë.

3- Queen Elizabeth Class, Britani e Madhe – Kapaciteti 65.000 ton, gjatësia 280 metra. Për shkak të teknologjisë së fundit, ka nevojë për një ekuipazh prej vetëm 679 personash.

4- Admiral Kuznetsov, Rusi – Kapaciteti 58.500 ton, gjatësia 305 metra, sipërfaqja e pistës së avionëve 14.700 m2.

5- Liaoning, Kinë – U ble nga Kina pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik në vitin 1991. Kapaciteti 58.000 ton, mund të mbajë rreth 50 avionë.

6- INS Vikramaditya, Indi – Kapaciteti 45.400 ton, gjatësia 283.5 metra. Mund të mbajë deri në 36 avionë luftarakë.

7- Charles De Gaulle, Francë – Kapaciteti 42.500 ton, mund të transportojë deri në 40 avionë. Lëviz me një motor me energji bërthamore.

8- Cavour, Itali – Kapaciteti 30.000 ton, gjatësia 244.4 metra, mund të mbajë deri në 24 avionë.

9- Juan Carlos I, Spanjë – Kapaciteti 26.000 ton, gjatësia 202 metra. Mund të akomodojë një personel prej 2100 personash.

10- USS America, SHBA – Kapaciteti 45.000 ton, gjatësia 257 metra. Mund të transportojë 20 avionë luftarakë ose edhe helikopterë./ TIRANA TODAY