Shumë njerëz mendojnë automatikisht se higjiena e mirë e ushqimit varet nga larja…. Por a duhet ta lani pulën përpara se ta gatuani?
Jo. Larja e pulës ose gjelit të detit është e rrezikshme, sepse mund të përhapë baktere në duart tuaja dhe në sipërfaqe të tjera. Më keq akoma, mund të përhapë mikrobet në ushqime të tjera në afërsi.
Larja e shpendëve është gjithashtu krejtësisht e panevojshme, pasi gatimi i duhur do të vrasë çdo bakter në të gjithsesi. Megjithatë, sipas një sondazhi nga Këshilli i Informacionit për Sigurinë Ushqimore dhe Federata Australiane e Mishit të Pulës, 49% e kuzhinierëve ende rrezikojnë ta lajnë pulën e tyre përpara se ta gatuajnë.
“Ne jemi të kënaqur që normat e larjes së pulës së papërpunuar të plotë janë ulur nga 60% në 49% që nga fillimi që e bëmë këtë pyetje në vitin 2011. Kuzhinierët që lajnë copat e pulës të papërpunuara me lëkurë është ulur gjithashtu nga 52% në 43% dhe larja e copave pa lëkurë nga 41% në 40%”, thotë Cathy Moir, kryetare e Këshillit të Informacionit për Sigurinë Ushqimore.
“Anketa zbuloi se pula është një pjatë e njohur, ku 78% e të anketuarve gatuajnë pulë të plotë, 83% gatuajnë copa pule me lëkurë dhe 88% gatuajnë copa pa lëkurë. Por mesazhi është se larja e çdo mishi të papërpunuar, qoftë ajo e pulës, rosës, patës apo gjelit të Krishtlindjeve, është edhe e pasigurt dhe e panevojshme”.
Burimi i lajmit: COSMOS. Përshtatur nga Tirana Today