10 shprehje nga Dostojevski, që të gjithë duhet t’i lexojmë të paktën një herë

“Mbi të gjitha, mos gënje veten. Njeriu që gënjen veten dhe dëgjon gënjeshtrën e vet vjen në një pikë ku nuk mund ta dallojë të vërtetën brenda vetes, apo rreth tij, dhe kështu humbet çdo respekt për veten dhe për të tjerët. Dhe duke mos pasur respekt, ai pushon së dashuruari ”

“Dhimbja dhe vuajtja janë gjithmonë të pashmangshme për dikë me inteligjencë të madhe dhe një zemër të thellë. Njerëzit e mëdhenj, besoj, me të vërtetë duhet të kenë trishtim të madh”

“Të gabosh në mënyrën tënde është më mirë sesa ta triumfosh me mënyrën e dikujt tjetër”

“Çfarë është ferri? Besoj se është vuajtja e të mos qënit në gjendje të duash ”

“Sa më e errët natën, aq më të ndritshëm janë yjet. Sa më e thellë të jetë dhimbja, aq më afër është Zoti! ”

“Njeriut i pëlqen të numërojë vetëm hallet e tij; nuk e llogarit lumturinë”

“Shpirti shërohet duke ndenjur me fëmijët”

“E dua njerëzimin,” tha ai, “por çuditem se sa më shumë që e dua njerëzimin në tërësi, aq më pak dua njeriun në veçanti”

“Njerëzit ndonjëherë flasin për mizorinë “kafshërore” të njeriut, por kjo është tmerrësisht e padrejtë dhe fyese për kafshët, asnjë kafshë nuk mund të jetë kurrë aq mizore sa një njeri, aq shkathtësisht mizore, aq artistikisht mizore”

“Duhet diçka më shumë se inteligjenca për të vepruar në mënyrë inteligjente”