Ekonomi

Rishikohet me ulje rritja ekonomike


               Publikuar në : 19:58 - 04/11/19 M D

Në Shqipëri, Qeveria ka rishikuar me ulje rritjen ekonomike për vitin 2019, pas një rënieje të ndjeshme që u regjistrua në dy tremujorët e parë.

Ministrja e Financave dhe Ekonomisë Anila Denaj tha të hënën në parlament, gjatë prezantimit të aktit normativ që rishikon të dhënat kryesore të buxhetit, se ndikimin kryesor në ngadalësimin e rritjes e kanë dhënë “sektori i energjisë elektrike dhe atij të “argëtim dhe shlodhje” ku bëjnë pjesë “lojërat e fatit”, të dyja me një efekt minus 1.6 pikë përqindje krahasuar me një vit më parë”.

Prodhimi i energjisë ka pësuar një rënie të fortë gjatë 2019, si pasojë e mungesës së reshjeve, ndërsa ndikimi i “lojërave të fatit” erdhi si pasojë e vendimit të qeverisë për t’i mbyllur ato që nga fillimi i 2019-ës.

Sipas ministres Denaj “pavarësisht një ngadalësimi të rritjes ekonomike në gjysmën e parë të vitit për shkak të disa faktorëve të luhatshëm dhe të përkohshëm, sektorët kryesorë të ekonomisë vazhdojnë të përmirësohen.

Konkretisht, sektorët që kanë shënuar rritje të qenësishme pozitive në tremujorin e dytë të këtij viti, me kontribut më të lartë pozitiv, janë industria nxjerrëse dhe ajo përpunuese me 15.6% rritje, industria e prodhimit të veshjeve dhe këpucëve me 4.4% rritje dhe ajo e produkteve të drurit dhe letrës me 15.6 % rritje.

Rritje të qenësishme që varion nga 4.8 në 13.9% pati në pjesën më të madhe të sektorit të shërbimeve, që nga akomodimi dhe shërbimi ushqimor, transporti, komunikacioni, aktivitetet financiare dhe ato të pasurive të paluajtshme”, theksoi ministrja Denaj.

Në tremujorin e parë, Prodhimi i Brendshëm Bruto u rrit me 2.4 për qind, ndërsa në tremujorin e dytë me 2,31 për qind.

Banka e Shqipërisë nga ana e saj, parashikon që të njëjtat ritme të jenë dhe për pjesën e dytë të vitit.

Parashikimi i Qeverisë, dhe pas rishikimit të të dhënave, mbetet më optimist se ai i institucioneve financiare ndërkombëtare.

Fondi Monetar Ndërkombëtar deklaroi muajin e kaluar se rritja ekonomike e Shqipërisë pritet të jetë në nivelet e 3 për qind, nga 3,7 për qind që ishte parashikimi i tij i muajit Prill.

Po ashtu dhe Banka Botërore i rishikoi me ulje vlerësimet e saj, nga 3,7 për qind që ishte parashikimi në pranverë, në 2,9 për qind.

Sipas Bankës, me zbutjen e efektit shock të prodhimit të energjisë elektrike, rritja ekonomike e Shqipërisë pritet të përmirësohet, në rreth 3,5 për qind ne dy vitet e ardhshme.

Ndërsa Fondi Monetar Ndërkombëtar, në këtë pikë është më optimist duke parashikuara një PBB prej 4 përqindësh për periudhën 2020-2024. /VOA


Kthehu
WhatsApp Denonco ne TT