AstraZeneca në dyshim, Anglia raporton 30 raste mpikje gjaku pas vaksinimit

Autoritetet Shëndetësore në Angli kanë raportuar 30 raste mpikje gjaku te personat pasi kanë marrë vaksinën e AstraZenecës.

Agjencia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor (MHRA) pas këtyre rasteve ka deklaruar se rreziku për të pasur këtë lloj mpiksje është “shumë i vogël” dhe se është në raport me 18 milion të vaksinuar, shkruan BBC.

MHRA tha se kishte marrë 22 raporte të trombozës së sinusit venoz cerebral (CVST), ku formohet një mpiksje gjaku në tru, dhe tetë raporte të “ngjarjeve të tjera të trombozës me trombocite të ulëta” pas përdorimit të goditjes Oxford-AstraZeneca, nga një gjithsej 18.1 milion doza të dhëna deri në 24 Mars.

Frika nga mpiksjet e gjakut ka bërë që shtetet si Hollanda, Gjermania, Franca dhe Kanada të kufizojnë përdorimin e vaksinës në moshë të caktuara. Ndërkohë që në lidhje me këto raste në Angli ende nuk ka ardhur një shpjegim nga vetë Astra Zeneca.