Antitrupat e klonuar, metodë e re për parandalim e mjekim të COVID-19

Nga: Pirro Prifti

Ka shumë zhvillime të reja në luftën kundër këtij virusi të rrezikshëm ndaj të cilit nuk ka asnjë vaksinë. Shumë hipoteza dhe pak rezultate të ndjeshme janë njohjen, parandalimin dhe mjekimin e COVID-19. Madje si nobelisti në Mjekësi në vitin 2008 francezit Luc Montagnier, i cili zbuloi retrovirusin  HIV i cili shkaktonte sëmundjen AIDS, coronavirusi apo COVID-19 është një virus i inxhinjeruar nga njeriu sepse në të përmbahen disa gene të virusit HIV. Kjo ka shkaktuar zhurmë të madhe në shkencë por edhe në politikë e cila kërkon shkaktarin e manipulimit genetic. Sidoqoftë një nobelist tjetër japonez e hedh poshtë këtë deklaratë të nobelistit franacez. Madje thuhet që të dy viruset janë të ngjashëm, por jo identikë.

Pavarësisht problemit, kryesorja mbetet parandalimi dhe mjekimi. Masat epidemiologjike të marra si vetëizolim-karantinim-higjenë e fortë personale= dezinfektim-testim i shpeshtë sidomos në fazën e dytë pas vet-izolimit, zgjidhin pjesërisht mbrojtjen e popullatës e cila mund të mbrohet plotësisht nga zbulimi I vaksinës dhe nga arritja e një imuniteti kolektiv kundër këtij virusi që quhet dhe `imuniteti I kopesë`.

Gara e ethëshme për të gjetur mbrojtje nga virusi në shumë ekipe shkencore në botë sidomos në Kinë e SHBA ka zbuluar këtë tip mjekimi por edhe parandalimi ka  si zbulimi i antitrupave (antikorpeve) të klonuar specifike kundër COVID-19. Në punimin e kinezit Zhang Linki “Antitrupat e klonuar ndaj virusit COVID-19 Tregon Premtim për Terapi dhe Parandalim“ botuar para dy treditësh, pasqyrohet se është arritur të gjenden antikorpe IGG specifikë ndaj corona virusit dhe kjo është arritur nëpërmjet një punimi shkencor duke  izoluar 206 antitrupa monoklonalë që treguan një afinitet “të fortë” për t’u lidhur me proteinat virale. Më pas ata i testuan për të parë se cilat e penguan virusin të hynte në qeliza. Nga rreth 20 testuar, u gjetën katër hyrje të bllokuara virale, dhe prej tyre, dy ishin “jashtëzakonisht të mira”, sipas Zhang.

Studiuesit kanë partnerizuar me Brii Biosciences, një Kinë-U.S. kompani bioteknike, “për të avancuar shumë kandidatë për ndërhyrje profilaktike dhe terapeutike”, sipas një deklarate të Brii.

Dy antitrupat me premtimin më të madh janë 311mab-31B5 dhe 311mab-32D4. Studiuesit sugjerojnë që përfundimisht mund të përdoren si “agjentë profilaktikë dhe terapeutikë”.

Praktika e përdorimit të antitrupave të klonuar për të trajtuar sëmundjet nuk është e re sepse kjo metodë është përdorur për të zhvilluar terapi për Ebola. Kjo është pak më ndryshe sesa përdorimi i plazmës. Në plazmën qetësuese, plazma e gjakut e mbushur me antitrupa u jepet pacientëve që janë duke luftuar sëmundjen. Me këtë koncept të antitrupave të klonuar, vetë antitrupat izolohen, pastrohen dhe përdoren si një trajtim ose potencialisht si parandalues.

Sipas një grupi tjetër studjuesishnë një punim të titulluar“Antitrupat `Elitë` prej pacientëve të mbijetuar nga COVID-19- një trajtim i ri“ nga Rich Haridy, theksohet se

FDA (Administrata e Ushqimit dhe Medikamenteve) ra dakord për të përdorur trajtimin me të ashtuquajturën `terapi plazmtike konvulsive`

Lexo edhe :   Kosovë: Mbetet i lartë numri i viktimave, 442 raste të reja me Covid-19

Në mars, Administrata e Ushqimit dhe Barnave e Sh.B.A.-së (FDA) menjëherë gjurmoi miratimet e provës klinike të ndjekura me shpejtësi dhe lejoi dispozita të përdorimit të dhembshur, për një trajtim COVID-19 i njohur si terapi plazmatike konvulsive. Trajtimi përfshin marrjen e gjakut nga pacientët, disa javë pasi ata janë shëruar nga një infeksion viral, dhe ndarjen e qelizave të gjakut, duke lënë vetëm plazmën ose serumin që përmbajnë antitrupa imunitarë.

Ndërsa terapia plazmatike me plazmë mund të jetë disi efektive për të ndihmuar pacientët të shërohen më shpejt nga COVID-19, ka shumë kufizime për trajtimin. Një dhurim i vetëm gjaku nga një pacient i rikuperuar do të gjenerojë plazma të mjaftueshme vetëm për të trajtuar një çift pacientësh, që do të thotë sado i dobishëm trajtimi të jetë ai gjithmonë do të jetë i kufizuar nga vëllimi i gjakut që mund të merret nga subjektet e rikuperuar.

Në punimin e tretë që plotëson punimin e parë të kinezit Zhang me titull “Human monoclonal antibodies block the binding of SARS-CoV-2 spike protein to angiotensin converting enzyme 2 receptor“ u  zbulua se antitrupat IgG specifikë të SARS-CoV-2 RBD (receptor bindin domain), ishin të pranishëm në serat e të gjithë pacientëve nëpërmjet bërjes së  testit ELISA . Për këtë qëllim, u vendos një analizë të bazuar në ELISA për të ekzaminuar funksionin bllokues të këtyre antitrupave.

U vu re nga grupi tjetër i shkencëtarëve se ndryshe nga kinezi Zhang, nuk kishte dy  kishte tre antikorpe specifike monoklonalë dhe jo dy dhe këto u gjetën në 3 nga 26 pacientë të cilat treguan bllokadë efektive të lidhjes SARS-CoV-2 RBD për hACE2 (receptorët ACE2h që gjënden në organizëm por edhe në Pulmone).

U zbulua se qelizat B të kujtesës IgG-pozitive të SARS-CoV-2 specifike RBD (pra antikorpet specifike kundër COVID-19), të pasuruara vetëm në pacientët e rikuperuar me COVID-19, por jo në kontrolle të pacientëve të shëndetshëm.

Pas klonimit të antitrupave, u fituan tre çifte antitrupa  IgG VHs (very heavy) dhe VL (very light) të future në plazmidet (Plasmidi është një molekulë AND jashtë kromosonit por brënda qelizës e cila është e ndarë fizikisht nga AND kromosonale dhe që mund të replikohet në mënyrë të pavarur).

Këto plazmide të çiftuar që kodojnë sekuencat IgG VH dhe VL dhe i emërtuam këto tre mAbs (monoclonal antibody) si 311mab-31B5, 311mab-32D4 dhe 311mab-31B9, përkatësisht. Ne së pari shqyrtuam nëse këta mAbs njerëzorë ishin në gjendje të lidheshin me proteinën SARS-CoV-2 RBD nga ELISA. Rezultatet treguan se të tre mAbs lidhen fort dhe posaçërisht me proteinën RBD  (Receptor bindin domain)

Në përfundim mund të shprehemi se punimet e shumta më në fund po japin rezultat i cili do ndikojë si në mbrojtjen e popullatës nga COVID-19 por edhe si profilaksi , dhe gjithashtu mund të shërbejë edhe si pararendës për të realizuar një vaksinë që të japë një imunitet të fortë ndaj këtij virusi të rrezikshëm. /Gazeta Liberale