Tirana Today
  • Fillimi
  • Kryesore
  • Aktualitet
  • Politikë
  • Ekonomi
  • Opinion
  • Rajoni
  • Bota
  • Showbizz
  • Sport
  • Kulturë
  • Kuriozitete
  • Teknologji
  • Vox Pop
  • Media Marketing
No Result
View All Result
  • Fillimi
  • Kryesore
  • Aktualitet
  • Politikë
  • Ekonomi
  • Opinion
  • Rajoni
  • Bota
  • Showbizz
  • Sport
  • Kulturë
  • Kuriozitete
  • Teknologji
  • Vox Pop
  • Media Marketing
No Result
View All Result
Tirana Today
No Result
View All Result
Home Kryesore

Si e transformon kripa ushqimin, dhe si ndikon ajo tek trupat tanë

4 vjet ago
in Kryesore, Stil, Të Gjitha
Si e transformon kripa ushqimin, dhe si ndikon ajo tek trupat tanë

Njerëzit ndërmarrin veprimet më ekstreme për ta mbledhur kripën. Ne e gërmojmë atë nga depozitat nëntokësore, ose presim me durim avullimin e pellgjeve me ujin e detit. Dëshira jonë e madhe për kripën, ka të ngjarë të burojë kryesisht nga nevojat biologjike.

“Ne kemi një reagim hedonistik shumë të fortë, ndaj përqendrimeve të natriumit në trupin tonë, të cilat janë fiziologjikisht të rëndësishme për ne nga një perspektivë evolucionare”-thotë Rasëll Kist, shkencëtar i ushqimit në Universitetin Dikin në Australi.

Natriumi, që përbën gjysmën e secilës molekulë të kripës së tryezës, garanton funksionimin si duhet të nervave dhe fibrave muskulore të trupit tonë. Njerëzit e hershëm e hasnin kripën shumë rrallë, dhe kjo sipas Kist mund të shpjegojë arsyen se përse na pëlqen kaq shumë shija e saj.

Përveçse është e nevojshme për funksionimin e trupave tanë, kripa përmirëson mënyrën e shijimit të ushqimeve. Kur përzihet në një pjatë me gjellë, kripa e zbut hidhësinë apo rrit ëmbëlsinë e përbërësve të tjerë. Kjo do të thotë që kripa mund të ndikojë direkt në 3 nga 5 shijet që zbulon goja jonë:e ëmbël, e hidhur, e kripur, e thartë dhe umami, kjo e fundit një lloj shijeje e veçantë, që gjendet nga pak në shumë ushqime.

Sesi kripa e përsërit shijen e një ushqimi, kjo gjë nuk është ende e qartë, shprehet Kist. Me sa duket, ndryshimi ndodh në nivelin neurologjik, teksa sythat e shijes zbulojnë të gjitha përbërjet në secilën kafshatë që hamë dhe bashkë më të aktivizojnë sinjalet e perceptimit në trurin tonë.

Edhe më mbresëlënës është fakti se kripa mund t’i diktojë këto ndryshime të shijeve të ushqimit, edhe pa u zbuluar si një aromë e dallueshme. Për shembull, në eksperimentet ku pjesëmarrësit provonin një sërë supash, vaji vegjetal nuk dallohej si shije.

Por kur supa është e kripur, konsumatorët e perceptojnë dhe e shijojnë aromën e ndryshuar, por nuk mund të identifikojnë dot se çfarë është ajo që e shkakton këtë ndryshim. Pragu në të cilin nivelet e kripës bëhen të dukshme (dhe jo tërheqëse), është i ndryshëm për secilin ushqim.

Kjo shpjegon arsyen pse përmbajtja e natriumit, rritet shumë në disa produkte. Për shembull ushqimet me bazë drithërash, përmbajnë nivele të larta kripe, pa e prishur shijen e ushqimit. Në SHBA dhe Britaninë e Madhe, bukët, drithërat, biskotat dhe ëmbëlsirat, përbëjnë rreth 30 deri në 50 për qind të gjithë natriumit që konsumon çdo ditë një person.

Për këto ushqime, nivelet e larta të kripës kanë më pak të bëjnë me aromën, dhe më shumë me qëndrueshmërinë e produktit, thotë Majkëll Nikerson, shkencëtar i ushqimit në Universitetin Saskatçuan. Bukët – të cilat janë në thelb miell, ujë, maja dhe kripë – arrijnë një shije të qëndrueshme falë këtij përbërësi të fundit.

Ndërsa majaja çliron dioksid karboni në brumë, kripa rregullon sesa gaz të prodhojë çdo bakter, duke u siguruar që xhepat e ajrit që krijohen në produktin përfundimtar, të mos janë shumë të mëdha. Që buka të fryhet, duhet që proteinat e glutenit në grurë të organizohen në një rrjet që zgjerohet për shkak të gazit që krijon majaja.

Edhe këtu përfshihet roli që luan kripa. Ky mineral maskon disa prej ngarkesave pozitive dhe negative në secilën proteinë të glutenit, duke ndihmuar në bashkimin e fijeve dhe ndërtimin e rrjeteve më të forta. Ndërkohë, pavarësisht dobisë dhe shijes së kripës, shumë natrium në dietë mund të rrisë presionin e gjakut, gjë që nga ana tjetër rrit rreziqet e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Edhe zvogëlimi më i vogël i sasisë së kripës tek ushqimet e prodhuara në treg, nuk kalon pa u vënë re. Për shembull, klientët mendojnë se supat me “natrium të reduktuar”, kanë një shije më të keqe.

Burimi i lajmit: https://www.discovermagazine.com/health/how-salt-transforms-our-food-and-impacts-our-bodies

Përshtatur nga TIRANA TODAY

TË LIDHURA

14-vjeçari Humb Jetën Pas Rënies nga Kati i 5-të në Yzberisht
Aktualitet

14-vjeçari Humb Jetën Pas Rënies nga Kati i 5-të në Yzberisht

21:03 | 07/06/2025
Tiranë/ Adoleshenti 14-vjeçar bie nga kati i gjashtë i pallatit
Aktualitet

Tiranë/ Adoleshenti 14-vjeçar bie nga kati i gjashtë i pallatit

20:41 | 07/06/2025
Shqiptari Arrestohet në Itali për Korrupsion dhe Drogë në Puglia
Aktualitet

Shqiptari Arrestohet në Itali për Korrupsion dhe Drogë në Puglia

19:20 | 07/06/2025
Next Post
Pas lëkundjeve sizmike, shpërthen vullkani Kilauea në Hawaii (Video)

Pas lëkundjeve sizmike, shpërthen vullkani Kilauea në Hawaii (Video)

Mbappe ”sakrifikohet”, zbulohet plani faraonik i PSG

Mbappe ''sakrifikohet'', zbulohet plani faraonik i PSG

U shkarkua nga detyra, vjen reagimi i Fatmira Hajdarit

Raporti: Fatmira Hajdari, mes gjyqtarëve që SHBA u hoqi vizën si të korruptuar

JU REKOMANDOJMË

Motori ua preu ëndrrat në mes, kush janë dy të rinjtë që humbën jetën dje në Vlorë

Motori ua preu ëndrrat në mes, kush janë dy të rinjtë që humbën jetën dje në Vlorë

10:46 | 02/06/2025
Tragjedi: Foshnje dhe grua të pajeta, trupa të braktisur në shkurre!

Tragjedi: Foshnje dhe grua të pajeta, trupa të braktisur në shkurre!

22:29 | 07/06/2025
E rëndë! Ndërron jetë aktori i njohur në moshën 41-vjeçare pas luftës me kancerin

E rëndë! Ndërron jetë aktori i njohur në moshën 41-vjeçare pas luftës me kancerin

19:33 | 02/06/2025
Dumani i përgjigjet Berishës: Data e operacionit është vendosur me autoritetet ndërkombëtare

Dumani i përgjigjet Berishës: Data e operacionit është vendosur me autoritetet ndërkombëtare

14:17 | 03/06/2025




TË FUNDIT

Barazimi në duelin Shqipëri-Serbi, Anglia merr arratinë! Si ndryshon renditja në Grupin K
Sport

Barazimi në duelin Shqipëri-Serbi, Anglia merr arratinë! Si ndryshon renditja në Grupin K

by mirseda
23:06 | 07/06/2025
0

U luajtën ditën e sotme 2 duelet e vlefshëm për Grupin K të kualifikueseve të Botërorit ku...

Laert Vasili pranon lidhjen me vajzën e showbizit!

Laert Vasili pranon lidhjen me vajzën e showbizit!

22:38 | 07/06/2025
Tragjedi: Foshnje dhe grua të pajeta, trupa të braktisur në shkurre!

Tragjedi: Foshnje dhe grua të pajeta, trupa të braktisur në shkurre!

22:29 | 07/06/2025
Alarm në Mekë: 13 të vdekur nga vapa gjatë Haxhit!

Alarm në Mekë: 13 të vdekur nga vapa gjatë Haxhit!

22:08 | 07/06/2025
Nenna pas eliminimit: Ja pse zgjodha Anduelin

Nenna pas eliminimit: Ja pse zgjodha Anduelin

21:45 | 07/06/2025

Tirana Today


© 2024 TiranaToday Dev By: Techzero1.com


© TIrana Today. All rights reserved.

Kontakt

EMAIL : [email protected]

Cel: +355694040005

Follow Us

Tirana Today

© TIrana Today. All rights reserved.

EMAIL : [email protected]

Cel: +355694040005

© 2022 TiranaToday Dev By: wearedope.com

Follow Us

No Result
View All Result
  • Fillimi
  • Kryesore
  • Aktualitet
  • Politikë
  • Ekonomi
  • Opinion
  • Rajoni
  • Bota
  • Showbizz
  • Sport
  • Kulturë
  • Kuriozitete
  • Teknologji
  • Vox Pop
  • Media Marketing

© 2024TiranaToday Dev by : Techzero1.com