Secili prej nesh mund të krijojë varësi ndaj çokollatës si pa e kuptuar, e ndërsa kënaqësia që merr prej saj është e padiskutueshme. Studimet e shumta që janë kryer në këtë drejtim, kanë zbuluar një sërë vlerash të fshehura të saj.
Çokollata është e pasur me antioksidantë. Kakaoja përmban shumë ushqyes dhe minerale siç janë: fibra, bakri, magnezi, manganic, zinku, seleniumi, fosfori, kaliumi dhe hekuri. Kakaoja e papërpunuar përmban plot 400 polifenolë (antioksidant), madje më shumë se vera e kuqe apo çaji jeshil.
Po kështu, antioksidantët tek çokollata mbrojnë shëndetin mendor. Çokollata vjen në tre lloje të ndryshme: qumështi, i bardhë dhe e zezë. Megjithatë, një çokollatë në ngjyrë rubini mbetet zbulimi më i ri. Kjo çokollatë e re është ideja e kompanisë zvicerane Barry Callebaut.
Ngjyra e saj e dallueshme rozë, nuk vjen nga asnjë përbërës i shtuar. Kjo ngjyrë vjen nga kokrrat e kafesë, të cilat janë krijuar posaçërisht nga kompania Barry Callebaut.
Vlen të theksohet fakti se këto fasule sigurojnë ngjyrën, së bashku me një aromë me shije frutash që asnjë lloj tjetër çokollate nuk e ka.