Shqipëria dhe vera e saj daton prej kohërave më të hershme, e cila tashmë ka gjetur prezencë në çdo tavolinë, por edhe shkrime në gazeta dhe televizione të ndryshe të botës, për vlerat që ka dhe shijen e jashtëzakonshme që kundërmon.
Ballkani Perëndimor në të shumtën e herëve asociohet apo lidhet me të kaluarën e dhunshme, me konfliktet, si dhe një nga arenat e përgjakshme që ka njohur historia.
Kjo mund të jetë njëra anë e medaljes, pasi ky rajon, shërben edhe traditën e hershme që e karakterizon siç prodhimi i verës me shije dhe cilësi të rrallë. Pavarësisht turbullirave në të shkuarën, vreshtat e fuqishme të Ballkanit janë ndër më të vjetrat në botë.
“Shumë larg nga praktika botërore dhe të uzurpuar nga kopshtet magjike të Francës, Italisë dhe Spanjës. Por, specialistët dhe njohësit e mirë të verës natyrisht do habiteshin për vlerat e rralla që ka ky rajon i Ballkanit”–shkruan Evening Standard.Toka është shumë pjellore dhe natyrisht kjo është një vlerë e shtuar në anë e paqtë të Ballkanit Perëndimor. Nën sundimin jugosllav, vera është matur më shumë me cilësi, por je me parametrin e sasisë.
Tashmë, komuniteti artizanal po lulëzon në pjesën e Shqipërisë, Maqedonisë si dhe në Serbi. Kjo zonë këtu është larg ofertave të tregut të Bullgarisë dhe Rumanisë, të cilët verën e tyre e eksportojnë drejt Londrës. Një treg i tillë siguron shumë të ardhura për prodhuesit dhe eksportuesit e verës, por ku mund të gjendet vera më e mirë?
Të njohim specifikat dhe varietetet e verërave në vendet e mëposhtme:
Shqipëri
Shqipëria është e njohur për vreshtat e saj. Ashtu si në Maqedoni, kushtet këtu prodhojnë diversitet vreshtar të cilat janë të bollshme në këtë tokë shumë të pasur.Përplasjet e ekosistemeve të Zadrimës, si pjesë e Alpeve Shqiptare dhe më pas takimi me detin Adriatik, i japin jetë dhe frymë tjetër kësaj zone duke mundësuar një verë mesdhetare.
Zona e Kallmetit prodhon rrush të ëmbël me aromë lokale dhe me shije të rralla. Sa i takon çmimeve për verën e bardhe dhe të kuqe nuk janë shumë të larta, ndërsa zona e Kallmetit prodhon verë me kualitet të lartë. Këtu ka vizitorë vendas dhe të huaj që kërkojnë të kalojnë momente ndryshe nga rutina në vendet nga janë nisur. Zona e Zadrimës gjithashtu ka një aktivitet të hershëm në lidhje me kultivimin e verës, që tashmë vera e këtyre zonave po kthehet si një markë e kërkuar nga të gjithë.Serbia-Një nga verërat më të mira serbe është “prokupac”. Rrushi është i ëmbël, i kuq, i regjistruar, që nga koha e Mesjetës dhe shërbehet me kombinime të veçanta. Vera është tashmë në rritje e sipër dhe jehona nuk i mungon. Zona e njohur si Zupa është një gjysmë dite larg nga kryeqyteti i Serbisë.
Pranë Krushevcit është verari idilik i Ivanoviçit. Dragonslav Ivanovic Sëans, me një përzierje të errët dhe rubin të tre rrushit, me fokus në ferrë dhe fokusohet në prokupac , kumbulla e pjekur dhe boronica, por edhe një piper i gjelbër me aromë dhe karajfil. Vreshti është i hapur çdo ditë, ndërsa flet me pasion Dragosllav për formën dhe vlerat që kjo verë e çmuar.Maqedonia
Mund të jetë e vogël, prej 10,000 milje katrorë, por vreshtat e saj të mbushin grushtet dhe japin prodhime të bollshme. Në rajonin e verës në Tikves,50 milje në jug të Shkup. Stobi ofron një sërë turesh, duke e bërë atë një mundësi të mirë për të kaluar kohën dhe për të shijuar verën. Gjithashtu kuzhina e këtij vendi është e mrekullueshme dhe e rrallë. Tikves është tepër turistike, dhoma e provës për të shijuar prokupac dhe vranec, janë me çmime të leverdisshme dhe nuk të shpenzojnë shumë para. TIRANA TODAY