Depresioni po përhapet shumë shpejt, duke u bërë një nga sëmundjet numër një që prek shoqërinë në mbarë botën. Ekipi kërkimor i Shkollës së Mjekësisë “David Geffen” të Universitetit të Kalifornisë, Los Anxhelos, tregon se çfarë duhet bërë për të mbajtur larg depresionin.
Shkencëtarët, të organizuar nga Profesor Leonore Arab, profesor në Departamentin e Kimisë Biologjike të Universitetit Amerikan, kanë analizuar të dhënat ushqimorë të 26 mijë njerëzve.
Hulumtimi
Duke u bazuar në studime të mëparshme shkencëtarët kanë zbuluar efektet pozitive që ofron dieta e Mesdheut e cila përfshin konsumimin e frutave të thata.
Po ashtu arabët kanë studiuar efektet e arrave, të cilin e konsiderojnë si një shërim për shëndetin e sistemit kardiovaskular dhe se i bëjnë mirë trurit.
Studiuesit i paraqitën pjesëmarrësve një pyetësor të caktuar ushqimor (duke iu referuar vetëm konsumit 1 ose 2 ditë) dhe vlerësuan simptomat e tyre depresionit gjatë dy javëve të kaluara.
Faktorët që u ekzaminuan gjatë mungesës së konsumit të arrave, ishin mungesa e interesit për të bërë gjëra; vështirësi për të fjetur ose përgjumje; lodhje; ndjenja më pak energjike; vështirësia në përqendrim; duke folur “jo normalisht”, e të tjerët. Këto rezultate të depresionit u arritën përmes një pyetësori standard të quajtur NANHES (Anketa Kombëtare e Shëndetit dhe Ekzaminimit të Ushqyerjes), raporton Top Channel.
Statistikat
Pas përfundimit të hulumtimit u bë e qartë se ata që hanin arra – konsum mesatar 24 gram në ditë – kishin rezultate shumë më të ulëta të depresionit sesa të tjerët, pavarësisht nga parametrat me ndikim të tillë si të ardhurat, mosha, gjinia, raca, alkooli, indeksi i masës trupore (BMI – indeksi i masës trupore) dhe më shumë. Efekti “mbrojtës” kundër simptomave të depresionit u gjet më i fortë tek gratë (32 përqind kundrejt 21 përqind tek meshkujt), të cilët në përgjithësi kanë më shumë gjasa të përjetojnë depresion dhe të konsumojnë medikamente antidepresive.
Studimi duhet të thellohet
Ky është një studim i thjeshtë i “shoqatës” dhe detajet e studimit janë botuar në revistën shkencore të specializuar, ‘Nutrients’. Por mbetet për tu theksuar se hulumtimi duhet të vazhdojë më tej, të mos mbetet vetëm mes lidhjes së konsumit të arrës dhe depresionit.