Tirana Today
  • Fillimi
  • Kryesore
  • Aktualitet
  • Politikë
  • Ekonomi
  • Opinion
  • Rajoni
  • Bota
  • Showbizz
  • Sport
  • Kulturë
  • Kuriozitete
  • Teknologji
  • Vox Pop
  • Media Marketing
No Result
View All Result
  • Fillimi
  • Kryesore
  • Aktualitet
  • Politikë
  • Ekonomi
  • Opinion
  • Rajoni
  • Bota
  • Showbizz
  • Sport
  • Kulturë
  • Kuriozitete
  • Teknologji
  • Vox Pop
  • Media Marketing
No Result
View All Result
Tirana Today
No Result
View All Result
Home Kryesore

Media rumune: Sekretet e kuzhinës shqiptare, përbërësit e lirë bëjnë magji në pjatë

8 vjet ago
in Kryesore, Shqipëria, Të Gjitha
Media rumune: Sekretet e kuzhinës shqiptare, përbërësit e lirë bëjnë magji në pjatë

Mund të themi se Shqipëria është një vend i varfër, por vlen të merret parasysh për kulturën e saj kulinare e cila ka një gamë të pasur shijesh. Kuzhina shqiptare është e bazuar në perime të tilla si patëllxhan, kungull i njomë, qepë, hudhër dhe domate për të shërbyer turistëve me një shije pjatave tradicionale dhe me shije.

Duke qenë në një zonë jo shumë e begatë, çdo familje ka arritur të bëjë pikërisht këtë, prandaj edhe banorët vendës furnizohen nëpër fshatrat përreth tyre. Kështu ju do t’u shërbehet vetëm me përbërës të natyrshëm. Dhe shqiptarët mburren edhe për këtë. Sidomos për shkak se nuk është ende një vend i hapur për opsionet tregtare të huaja, shkruan media rumune. 

Kuzhina tradicionale shqiptare

Kuzhina tradicionale shqiptare mund të gjendet vetëm në restorantet malore ose në disa vende për të tërhequr turistë. Ndryshe, bregdeti shqiptar është shumë i ndikuar nga influencat greke dhe italiane, sepse në 95% të restoranteve do të gjeni makarona, pica dhe enë greke.

Sipas udhërrëfyesit tonë të kuzhinës, Alban Poli, ushqimi i vërtetë tradicional shqiptar gjendet në male, ku gjyshërit dhe gjyshërit ende gatuajnë. Dhe nëse delja është mishi i tyre i preferuar për perime, mbështetet shumë në kungull dhe patellxhan, por edhe në domate, të kombinuara me qepë dhe hudhër.

Një rektorant në Shqipëri na solli një vakt të plotë  delikat shqiptare, ne mund të dëgjonim vetëm Albanin që nuk na tregonte për çdo lloj ushqimi. Pak janë të gatshëm të flasin në gjuhën angleze, por ju shpjegojnë gjithçka që doni të dini në italisht. Është gjuhë e dytë për shqiptarët, prandaj shumë njerëz në fushën e HORECA janë trajnuar në Itali.

Burek – argëtim në mëngjes

Një nga ushqimet më të mira që do të gjeni në Shqipëri është pite-burek. Shqiptarët duan të thonë se ju nuk jeni një shqiptar i vërtetë nëse nuk e filloni ditën me një burek dhe kafe. Burek është gjithashtu një lloj ushqimi i shpejtë për ta, kështu që ju do ta gjeni në shumicën e vendeve në forma të ndryshme.

Këtu është edhe ndikimi i Turqisë, kështu që nëse mendojmë se ata kanë një burek që është ekuivalent i shuberëve tanë, kjo është një byrek me mish ose djathë. Në rastin e tyre ajo është bërë me mish dele, sepse ajo është kafsha e preferuar.

Në të shkurtër, deleje, i grirë, të përzier me qepë dhe hudhër, dhe miell dhe breadcrumbs dhe përzierje e shije dhe shijet që është pasuruar me një piper të vogël dhe erëza të tjera, si në majë gjuhën tmerruar dhe shpirtin tuaj.

Pak perime, shumë shije

“Lloji i dytë i ushqimit është gjithashtu perime të pjekura. Këtu kemi patate, patëllxhan, verëra dhe domate me salcë. Ata mbahen për 15 minuta në furrë, dhe pas kësaj ata janë mirë për t’u shijuar me pak vaj ulliri ose bimë aromatike, “shpjegoi Alban Poli.

Një tjetër pjatë përbëhet nga speca të mbushur me oriz dhe copa të qepëve dhe hudhrave. Kjo është një nga ushqimet kryesore të Shqipërisë. Në këtë tryezë kishim edhe një burek, por këtë herë, i mbushur me spinaq.

Burani – thjeshtë dhe e shijshme

Burani është gjithashtu një pjatë tradicionale që na prezantoi Alban Poli. Kjo përfaqësohet nga vezët e vendosura në një shtrat oriz me spinaq. “Ata janë pjekur për 25-30 minuta dhe kanë një shije të shkëlqyer. Të gjitha këto perime janë organike, sepse kemi një fshat ku shkojmë dhe i marrim nga fermerët, “shpjegoi Alban.

Këto përzierje të ushqimit dhe shijeve tregojnë se kuzhina shqiptare është e bazuar, siç thashë më parë në parimet ekonomike. Në këtë rast, përbërësit e lirë bëjnë magji në pjatë. Avantazhi i buranit është se ajo është një vakt vetëm, por për të kërkuar, ajo gjithashtu mund të përdoret si një kurs kryesor me shumë mish.(Tirana Today)

Tags: bëjnëkuzhinëslirëMagjiMediaperberesitpjatërumunesekretetshqiptare

TË LIDHURA

35 vite Komisioni i Venecias/ Reforma Zgjedhore, ish-kryetari Buquicchio
Aktualitet

35 vite Komisioni i Venecias/ Reforma Zgjedhore, ish-kryetari Buquicchio

15:22 | 20/10/2025
Holta Zaçaj: Gjykata Kushtetuese nuk është institucion dekorativ!
Politikë

Holta Zaçaj: Gjykata Kushtetuese nuk është institucion dekorativ!

14:54 | 20/10/2025
E rëndë në Pogradec, shpërthen granata e Luftës së Dytë Botërore, plagoset 49-vjeçari
Aktualitet

E rëndë në Pogradec, shpërthen granata e Luftës së Dytë Botërore, plagoset 49-vjeçari

14:53 | 20/10/2025
Next Post
Komisioni për demarkacionin me Malin e Zi, ende pa raport final

Komisioni për demarkacionin me Malin e Zi, ende pa raport final

DETAJET/ Trafiku i heroinës nga Shqipëria, kush janë të arrestuarit në Itali

DETAJET/ Trafiku i heroinës nga Shqipëria, kush janë të arrestuarit në Itali

Video/Shqipëria, vendi i bunkerëve! Nga përgatitjet e luftës te dyqanet me turshi

Video/Shqipëria, vendi i bunkerëve! Nga përgatitjet e luftës te dyqanet me turshi







JU REKOMANDOJMË

Vetëhelmohet me fostoksinë, gjen vdekjen 35-vjeçarja në Kuçovë

Vetëhelmohet me fostoksinë, gjen vdekjen 35-vjeçarja në Kuçovë

20:13 | 18/10/2025
Shkarkime dhe emërime, Rama bën ndryshime në qeveri

Shkarkime dhe emërime, Rama bën ndryshime në qeveri

16:54 | 15/10/2025
Makina merr flakë në lëvizje në aksin Librazhd–Prrenjas, shpëton drejtuesi

Makina merr flakë në lëvizje në aksin Librazhd–Prrenjas, shpëton drejtuesi

22:36 | 14/10/2025
Ngjarje e rëndë në autostradën Fier–Vlorë, gjendet i pajetë një drejtues automjeti

Ngjarje e rëndë në autostradën Fier–Vlorë, gjendet i pajetë një drejtues automjeti

18:24 | 16/10/2025




TË FUNDIT

35 vite Komisioni i Venecias/ Reforma Zgjedhore, ish-kryetari Buquicchio
Aktualitet

35 vite Komisioni i Venecias/ Reforma Zgjedhore, ish-kryetari Buquicchio

by mirseda
15:22 | 20/10/2025
0

Ish-kryetari i Komisionit të Venecias, Gianni Buquicchio, ka rikujtuar kontributin afatgjatë dhe të vazhdueshëm të këtij institucioni...

Holta Zaçaj: Gjykata Kushtetuese nuk është institucion dekorativ!

Holta Zaçaj: Gjykata Kushtetuese nuk është institucion dekorativ!

14:54 | 20/10/2025
E rëndë në Pogradec, shpërthen granata e Luftës së Dytë Botërore, plagoset 49-vjeçari

E rëndë në Pogradec, shpërthen granata e Luftës së Dytë Botërore, plagoset 49-vjeçari

14:53 | 20/10/2025
“Komisioni i Venecias dhe demokracia shqiptare, shokë materniteti”, Rama: Kontribut i çmuar

“Komisioni i Venecias dhe demokracia shqiptare, shokë materniteti”, Rama: Kontribut i çmuar

14:38 | 20/10/2025
Arrestimi në Abu Dhabi i trafikantit shqiptar, Corriere: Altin Sinomati i përfshirë në atentat

Arrestimi në Abu Dhabi i trafikantit shqiptar, Corriere: Altin Sinomati i përfshirë në atentat

14:07 | 20/10/2025
Tirana Today


© 2025 TiranaToday Dev By: Techzero1.com


© TIrana Today. All rights reserved.
Kontakt
EMAIL : [email protected]
Cel: +355694040005

Follow Us

Tirana Today

© TIrana Today. All rights reserved.
EMAIL : [email protected]
Cel: +355694040005
© 2025 TiranaToday Dev By: techzero1.com

Follow Us

No Result
View All Result
  • Fillimi
  • Kryesore
  • Aktualitet
  • Politikë
  • Ekonomi
  • Opinion
  • Rajoni
  • Bota
  • Showbizz
  • Sport
  • Kulturë
  • Kuriozitete
  • Teknologji
  • Vox Pop
  • Media Marketing

© 2025 TiranaToday Dev by : Techzero1.com