Mund të themi se Shqipëria është një vend i varfër, por vlen të merret parasysh për kulturën e saj kulinare e cila ka një gamë të pasur shijesh. Kuzhina shqiptare është e bazuar në perime të tilla si patëllxhan, kungull i njomë, qepë, hudhër dhe domate për të shërbyer turistëve me një shije pjatave tradicionale dhe me shije.
Duke qenë në një zonë jo shumë e begatë, çdo familje ka arritur të bëjë pikërisht këtë, prandaj edhe banorët vendës furnizohen nëpër fshatrat përreth tyre. Kështu ju do t’u shërbehet vetëm me përbërës të natyrshëm. Dhe shqiptarët mburren edhe për këtë. Sidomos për shkak se nuk është ende një vend i hapur për opsionet tregtare të huaja, shkruan media rumune.
Kuzhina tradicionale shqiptare
Kuzhina tradicionale shqiptare mund të gjendet vetëm në restorantet malore ose në disa vende për të tërhequr turistë. Ndryshe, bregdeti shqiptar është shumë i ndikuar nga influencat greke dhe italiane, sepse në 95% të restoranteve do të gjeni makarona, pica dhe enë greke.
Sipas udhërrëfyesit tonë të kuzhinës, Alban Poli, ushqimi i vërtetë tradicional shqiptar gjendet në male, ku gjyshërit dhe gjyshërit ende gatuajnë. Dhe nëse delja është mishi i tyre i preferuar për perime, mbështetet shumë në kungull dhe patellxhan, por edhe në domate, të kombinuara me qepë dhe hudhër.
Një rektorant në Shqipëri na solli një vakt të plotë delikat shqiptare, ne mund të dëgjonim vetëm Albanin që nuk na tregonte për çdo lloj ushqimi. Pak janë të gatshëm të flasin në gjuhën angleze, por ju shpjegojnë gjithçka që doni të dini në italisht. Është gjuhë e dytë për shqiptarët, prandaj shumë njerëz në fushën e HORECA janë trajnuar në Itali.
Burek – argëtim në mëngjes
Një nga ushqimet më të mira që do të gjeni në Shqipëri është pite-burek. Shqiptarët duan të thonë se ju nuk jeni një shqiptar i vërtetë nëse nuk e filloni ditën me një burek dhe kafe. Burek është gjithashtu një lloj ushqimi i shpejtë për ta, kështu që ju do ta gjeni në shumicën e vendeve në forma të ndryshme.
Këtu është edhe ndikimi i Turqisë, kështu që nëse mendojmë se ata kanë një burek që është ekuivalent i shuberëve tanë, kjo është një byrek me mish ose djathë. Në rastin e tyre ajo është bërë me mish dele, sepse ajo është kafsha e preferuar.
Në të shkurtër, deleje, i grirë, të përzier me qepë dhe hudhër, dhe miell dhe breadcrumbs dhe përzierje e shije dhe shijet që është pasuruar me një piper të vogël dhe erëza të tjera, si në majë gjuhën tmerruar dhe shpirtin tuaj.
Pak perime, shumë shije
“Lloji i dytë i ushqimit është gjithashtu perime të pjekura. Këtu kemi patate, patëllxhan, verëra dhe domate me salcë. Ata mbahen për 15 minuta në furrë, dhe pas kësaj ata janë mirë për t’u shijuar me pak vaj ulliri ose bimë aromatike, “shpjegoi Alban Poli.
Një tjetër pjatë përbëhet nga speca të mbushur me oriz dhe copa të qepëve dhe hudhrave. Kjo është një nga ushqimet kryesore të Shqipërisë. Në këtë tryezë kishim edhe një burek, por këtë herë, i mbushur me spinaq.
Burani – thjeshtë dhe e shijshme
Burani është gjithashtu një pjatë tradicionale që na prezantoi Alban Poli. Kjo përfaqësohet nga vezët e vendosura në një shtrat oriz me spinaq. “Ata janë pjekur për 25-30 minuta dhe kanë një shije të shkëlqyer. Të gjitha këto perime janë organike, sepse kemi një fshat ku shkojmë dhe i marrim nga fermerët, “shpjegoi Alban.
Këto përzierje të ushqimit dhe shijeve tregojnë se kuzhina shqiptare është e bazuar, siç thashë më parë në parimet ekonomike. Në këtë rast, përbërësit e lirë bëjnë magji në pjatë. Avantazhi i buranit është se ajo është një vakt vetëm, por për të kërkuar, ajo gjithashtu mund të përdoret si një kurs kryesor me shumë mish.(Tirana Today)