Eksperimentet më të frikshme të qeverive me njerëzit

Termi “eksperimente qeveritare”, mund t’i rikujtojë shumëkujt teori të çuditshme konspirative. Por në fakt bëhet fjalë për eksperimente që kanë ndodhur vërtet, dhe për të cila janë harxhuar miliardë dollarë nga qerit e ndryshme.

Macja spiune

Në vitet 1960, gjatë Luftës së Ftohtë në rendin e ditës ishte spiunimi i armikut. CIA shpërdoroi në atë kohë plot 10 milion dollarë, në përpjekje për të stërvitur “një mace spiune”. Ekspertët i vendosën maces përgjues në vesh,një antenë nëbisht, dhe një bateri. Por në operacionin e parë për tëpërgjuar ambsadën sovjetike në Uashington, macja përfundoi e ngrodhur nënrrotat e një taksie që po lëvizte me shpjetësi në rrugë.

Transplantet e kokave

Me financimin e qeverisë, kirurgu amerikan Çarls Gutri transplantoi me suksesnëvitin 1908 kokën e një qeni në qafën e një qeni tjetër. Më vonë në vitin 1951, Vladimir Demikhov, një kirurg sovjetik, u përpoq të bënte një transplant të pjesës së sipërme të trupit të qenit.Ndërsa në mesin e viteve 1960, qeveria amerikane financoi projektin e neurokirurgut të njohur Robert Uajt.

Ai u përpoq të eksperimentonte duke transplantuar trurin e qenve dhe majmunëve në qafat dhe barkun e kafshëve të tjera. Më në fund, në vitin 1970, dr.Uajt transplantoi me sukses kokën e një majmuni në trupin pa kokë të një majmuni tjetër.

Testet e luftës biologjike nga japonezët

A keni dëgjuar për “Njësinë 731”, njësinë speciale të ushtrisë perandorake japoneze? Në vitin 1984, qeveria japoneze e pranoi më në fund se studiuesit e financuar nga shteti kishin kryer eksperimente mizore mbi njerëzit. Shteti besonte se këto eksperimente, do t’i ndihmonin japonezët të përgatiteshin për njëluftë të mundshme biologjike.

“Njësia 31”u krijua për herë të parë në 1938 për të zhvilluar armë biologjike. Ajo përdori si kavie tëburgosurit për t’iinfektuara ata mësëmundje vdekjeprurëse. Studiuesit u injektonin të burgosurve të luftës antraksin, murtajën, kolerën dhe patogjenë të tjerë.

Eksperimenti me sëmundjen e sifilizit

Ky eksperiment përfshiu një studim të kësaj sëmundje në mesin e popullatës mashkullore të zezakëve në SHBA. Në emër të marrjes së trajtimit falas për këtë sëmundje, ky studim u shndërrua në një tragjedi famëkeqe. Në fillim,në këtë studim u rekrutuan 600 burra. Shkencëtarët e kryen studimin gjatë viteve 1932-1972.

399 prej burrave kishin Sifilis të fshehtë. Në vend se t’u jepnin trajtimin e rekomanduar me penicilinë, mjekët u dhanë placebo, përfshirë suplemente minerale dhe aspirinë. Më pas ata u përpoqën të kuptonin efektin dhe përhapjen e sifilizit tek njerëzit.28 burrat vdiqën nga sifilizi si rezultat i drejtpërdrejtë i këtyre procedurave joetike.

100 të tjerë vdiqën më pas nga ndërlikimet e lidhura me sifilizin, ndërsa 40 bashkëshorte u prekën nga sëmundja.Në vitin 1997, presidenti Bill Klinton u  kërkoi falje të mbijetuarve  dhe familjeve të tyre, për atëeksperimentit tragjik të financiar nga qeveria.

Eksperimenti i burgut

Në vitin 1971, studiuesit nga Universiteti i Stanfordit në SHBA,donin të kuptonin pse tëburgosurit dhe gardianët kishin gjithmonë mosmarrëveshje mes tyre. Studiuesit përdorën 24 studentë, të cilët i ndanë në dy grupe në tëburgosur dhe roje burgu, duke i vendosur ata në një mjedis të ngjashëm me burgun.

Pas 6 ditësh, studimi u ndërpre. Studiuesit kishin planifikuar t`a vazhdonin eksperimentin për 2 javë, por kjo nuk ndodhi. Ata e patën të pamundur të mbanin rendin në qelitëeksperimentale. Një e treta e atyre që kishin rolin e gardianëve u bënëshumëabuziv me të “burgosurit”.

Projekti i CIA-s MK-Ultra

CIA synonte të zhvillonte një teknikë të kontrollit të mendjes, që do të përdorej ndaj armiqve gjatë luftës. Agjencia eksperimentoi mbi të gjatë viteve 1950-1970. Synimi kryesor ishte që SHBA të ishte në avantazh me përdorimin e kësaj teknike. Gjithsesi, me kalimin e kohës, projekti degjeneroi në një eksperiment të paligjshëm të testimit të ilaçeve,që abuzoi mijëra qytetarë.

CIA përdori drogë dhe kimikate, si LSD, për të shkaktuar tortura psikologjike. Madje agjencia u përpoq të manipulonte gjendjet mendore të viktimave, duke ndryshuar funksionet e trurit. Autoritetet urdhëruan shkatërrimin e të gjithë dokumentacionit të lidhur me projektin. Gjithsesi,në vitin 2001 u bënë publike më shumë se 20.000 faqe dokumentesh mbi këtë.

Burimi i lajmit: https://listverse.com/2021/01/31/top-10-scariest-government-experiments/

Përshtatur nga TIRANA TODAY