Një çifti shqiptar, Afrim dhe Majlinda Goxhufi kanë disa vite që jetojnë në SHBA. Fillimisht kur kanë shkuar atje kanë bërë punë të ndryshme, por sot ata janë pronarë të një restoranti shumë popullor dhe të njohur atje. Klientëve të cilëve u shërbejnë janë kryesit studentë dhe nxënës, shkruan qctimes.com.Sipas pronarit të godinës ku është ngritur restoranti, ai shprehet se ata kanë sjellë një risi. Ndërsa, ecni për në rrugën “Harrison”, në drejtim të qendrës së qytetit Davenport kohët e fundit, ju duhet të vini re restorantin e hapur në shtator me emrin “Lendi Gyros”.
Afrim dhe Majlinda Goxhufi kishin dëshirën që të hapnin një restorant të stilit grek në Çikago. Për gati një dekadë, në pronën “1008 N. Harrison St”, ishte i vendosur restoranti me emrin “Gyros King Jimmy’s”, i cili u mbyll në qershor.
Menjëherë pas mbylljes së restorantit në rrugën “Harrison Street”, emrin operativ i restorantit nga “Gyros King Jimmy’s” iu vendosi “Uptown Gyros” dhe njoftoi nëpërmjet “Facebook” se do të shkonte në një vend të ri. “Gyros Uptown” është e vendosur në “311 E. Locust St, Davenport”.
Pronari i ndërtesës, Jeff Weindruch i Weindruch, Meade Inc., tha hapja e një biznesi tjetër në vend të “Jimmy” në “Harrison Street”, e shikonte si një mënyrë të mirë për të fituar para.Por, një çifti shqiptar, Afrim dhe Majlinda Goxhufi patën dëshirën e mirë që të hapnin një restorant me traditë grekë. Vështirësitë me të cilat u përballën ishin të shumta, por sidoqoftë ata ia dolën.
Afrim Goxhufi, i cili është me origjinë nga Kosova, erdhi në Amerikë më 1999 dhe punoi si shofer kamioni për shumë vite. Pasi ai u plagos nuk mundi të udhëtojë për kohë të gjatë, ai dhe bashkëshortja e tij, që është me origjinë nga Shqipëria, filluan të mendonin për hapjen e restorantit të tyre.Ata i kërkuan ndihmën agjentit të tyre të pasurive të patundshme. Në fillim, Weindruch i “dekurajoi” çiftin për hapjen e një biznesi në vend të “Gyros Jimmy’s King”, kur kuptoi se Afrim se nuk kishte lidhje me punën që pretendohej që do të bënte. “Mendova se do të donin diçka të re”, tha ai.
Pasi çifti shqiptar mori restorantin, Weindruch thotë se ndërtesa që bleu rreth 30 vjet më parë është “më e bukur nga çfarë e kishte imagjinuar”.
Një rrezik i madh
Ishte një rrezik, tha Weindruch, për familjen Goxhufi për të hapur restorantin “Lendi”.
“Është një rrezik i madh. Ky është një biznes i vështirë. Por çifti, ka punuar shumë dhe në një moment kanë pasur ëndërr për të hapur një restorant. Kjo më bën të buzëqesh”.
Çifti dhe dy fëmijët e tyre, Jada dhe Lendi (të cilëve u është dhënë restoranti), u zhvendosën nga shtëpia në një apartament në Bettendorf për të kursyer para.
Për t’i ndihmuar, ata punësuan Jennifer Jordan, i cili më parë ka punuar në “Gyros Jimmy’s King”.“Ata janë pronarë të restorantit dhe pronarë për herë të parë të një biznesi. Jam shumë i lumtur që i ndihmoj ata në këtë proces”, tha Jordani.
Jordani, menaxheri i restorantit, gjithashtu ndihmon për të përkthyer çiftin, të cilët të dy kryesisht flasin shqip.
“E duam. Kjo është diçka e re për ne”, tha Majlinda.Katër muaj në biznes, treshja ka krijuar një ” rregull”, duke bërë që klientët e tij janë kryesisht studentë nga shkolla e mesme aty pranë, si dhe Universitetin e Shën Ambrosi dhe Palmer College of Chiropractic. “Ky komunitet kishte nevojë për diçka atje,” tha ai.
“Ky është një biznes i vogël. Ti po mbështet një familje”, tha Weindruch.
Në Lendi, artikulli i nënshkrimit është, siç duhet, xhiro, një pjatë greke e bërë me mish (mish derri, pulë, mish lope apo qengji) të mbështjellë me domate, qepë dhe salcë tzatziki. “Kjo është Amerika! Të jetosh për ëndrrat e tua. Ne e bëjmë me zemër çdo gjë”, tha tha Jordan. TIRANA TODAY