Mandarina është një nga frutat më të preferuara të kësaj stine. Por, deri më tani me siguri që e keni hedhur lëkurën e mandarinave. Tashmë, ju këshillojmë të mos e hidhni atë, pasi vërtet që lëkura bën çudira.
Ajo është e fuqishme në uljen e kolesterolit, gjë që është konfirmuar nga Departamenti Amerikan i Bujqësisë dhe nga studime të ndryshme shkencore. Me lëkurat e mandarinave mund të përgatisim edhe çaj, që është shumë i shëndetshëm.
Një studim i publikuar në revistën “Journal of Agricultural and Food Chemistry” tregoi se lëkura e mandarinës ka vlera shëndetësorë më të fuqishme se vetë lëngu i mandarinës.
Kjo pasi lëkura e mandarinës përmban 20 herë më shumë antioksidantë se lëngu i mandarinës. Antioksidantët janë substanca kimike që neutralizojnë dëmin e shkaktuar nga oksidimi dhe toksinat në organizëm.
Po ashtu, lëkura e mandarinës është e dobishme për të përmirësuar tretjen dhe kundër të përzierave tek gratë shtatzënë. Vlera të tjera të lëkurës së mandarinës përfshijnë balancimin e sheqerit në gjak, pastrimin e mëlçisë dhe lehtësimin e simptomave të të ftohurës, gripit dhe stresit.
Përgatitja e çajit të lëkurës së mandarinës:
Hiqeni lëkurën e mandarinës dhe lëreni të thahet.
Lëkurën e thatë mund ta mbani në enë qelqi me kapak të puthitur fort dhe ta ruani në një vend të errët dhe të freskët. Në këtë mënyrë, lëkurën mund ta përdorni për shumë muaj.
Përgatitja e çajit kërkon copa të vogla të lëkurës së thatë të mandarinës. Vendosini copat e lëkurës në një filxhan çaji.
Hidhni sipër tyre ujë të nxehtë dhe lërini të qëndrojnë së bashku për disa minuta. Shtoni mjaltë sipas dëshirës dhe konsumojeni menjëherë.
Lëkurat e thata të mandarinës mund t’i shtoni edhe në çajra të ndryshëm siç është ai i ziu.