Një fabrikë çokollate në Belgjikë ka mbyllur përkohësisht dyert e saj, pasi zbuloi salmonelën në një grup prodhimi. Prodhuesi zviceran i çokollatës Barry Callebaut ndërpreu prodhimin në fabrikën e tij në Wieze, Belgjikë, të hënën, tha kompania në një deklaratë të enjten. Fabrika Wieze është fabrika më e madhe e çokollatës në botë, sipas uebsajtit qeveritar të turizmit Visit Flanders.
“Për Barry Callebaut, siguria ushqimore është parësore. Programet tona të fuqishme të sigurisë ushqimore na lejuan të identifikonim shpejt lecitinën si burimin e ndotjes”, tha kompania në deklaratë, duke shtuar se autoritetet belge të ushqimit (FAVV) u informuan për incidentin.
Lecitina është një substancë yndyrore që përdoret për të lidhur së bashku përbërësit e tjerë të çokollatës. Kompania tha se ka marrë masa paraprake, duke përfshirë tërheqjen e të gjitha produkteve të prodhuara që nga koha e testimit. Prodhimi në Wieze do të mbetet i pezulluar deri në një njoftim tjetër.
“Aktualisht po kontaktojmë me të gjithë klientët që mund të kenë marrë produkte të ndikuara”, thuhet në deklaratë.
Në një deklaratë të premten, Barry Callebaut tha se asnjë çokollatë e kontaminuar nuk kishte “hyrë në zinxhirin ushqimor të shitjes me pakicë”.
Kompania, e cila bëri gati 8 miliardë dollarë në shitje gjatë vitit financiar 2020-2021, prodhon çokollatë për prodhues të tjerë çokollate, duke përfshirë çokollata të vogla dhe marka me emra të mëdhenj, megjithëse nuk pranoi të jepte emrat e klientëve të saj kur u pyet nga CNN Business.
“Barry Callebaut tani do të marrë kohë për të vazhduar me analizën e shkakut rrënjësor – duke e mbajtur FAVV të informuar në proces. Kur kjo të përfundojë, linjat do të pastrohen dhe dezinfektohen përpara se të rifillojnë procesin e prodhimit”, tha kompania.
Burimi i lajmit: CNN. Përshtatur nga Tirana Today