Vitamina B12 ndihmon trupin në krijimin e qelizave të kuqe të gjakut, sipas NHS. Ajo gjithashtu përdoret për të mbajtur sistemin nervor dhe për të çliruar energjinë nga ushqimi. Mos marrja e mjaftueshme e vitaminës B12 mund të bëjë që ju të bëheni të mangët.
Një mangësi e vitaminës B12 mund të çojë shfaqjen e sëmundjeve të zemrës, infertilitetit të përkohshëm ose probleme me sistemin nervor.
Ju mund të jeni në rrezik të mosmarrjes së vitamionës për shkak të një gabim të zakonshëm që bëni gjatë gatimit .
‘Disa vitamina janë të tretshëm në ujë dhe humbasin’, tha Colorado State University.
Mënyra më e mirë për të ruajtur vlerën ushqyese të ushqimeve është t’i avullojë dhe të mos i lëmë që të marrin valë.
Mangësia e vitaminës B12 është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar, tha NHS.
Simptomat e mangësisë përfshijnë ulcerat e gojës, mungesa e energjisë si dhe ndjeni sikur iu këputen këmbët.
Ju duhet të shkoni te mjekun tuaj nëse mendoni se keni një mangësi të vitaminës B12.
Mjeku do të përcaktojë diagnozën tuaj në bazë të simptomave duke bërë dhe një test të shpejtë të gjakut.
Ju duhet të jeni në gjendje të merrni të gjithë vitaminën B12 që ju nevojitet nga dieta tuaj, por nëse merrni shtojca, nuk duhet të merrni më shumë se 2 mg në ditë. TIRANA TODAY