Specat djegës gjejnë përdorim në shumë ushqime. Ka nga ata të cilët e përballojnë me sukses ngrënien e një speci, pa qënë e nevojshme për tu gatuar. Në fakt kjo është e këshillueshme, pasi janë mjaft të mira për shëndetin tonë.
Studimet e fundit kanë dalë në përfundimin se specat djegës, lehtësojnë dhimbjet nga migrena e sinoziti, e po kështu luftojnë kancerin. Capsaicina, jo vetëm shkakton djegie në gjuhë, por ajo gjithashtu drejton qelizat e kancerit të prostatës për të vrarë veten.
“Specat djegës parandalojnë dhe lehtësojë sinozitin, pasi nxitin sekrecionet që ndihmojnë në pastrimin e mukozës nga hunda. Ato gjithashtu përmbajnë veti antibakteriale që ndihmojnë për të luftuar infeksionet kronike të sinozitit”, thonë kërkuesit.
Capsaicina është kimikat që i bën specat të jenë djegës. Ajo është e njohur se pengon një neuropeptide kyç, substancën P që është çelësi i transmetimit të dhimbjeve në tru.