Konsumi i alkoolit ka të ngjarë të rrisë rrezikun për kancer të konsumatorët, pasi ai dëmton drejtpërdrejt ADN-në. Kjo është zbuluar nga shkencëtarët, ndërsa ekspertët shëndetësorë bëjnë thirrje që të zvogëlohet konsumi i alkoolit-shkruan Tirana Today.
Pijet alkoolike kontribuojnë në shtimin e personave të prekur nga kanceri, ndërsa në nivel shifrash raportohet se janë më shumë se 12 mijë raste kanceri në Britaninë e Madhe, por ende askush nuk ka shpjeguar se përse është i dëmshëm-shkruan Telegraph.co.uk.
Një studim i ri nga “Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology” në Universitetin e Cambridget, ka zbuluar se kur trupi përpunon alkoolin, prodhon një kimikat të quajtur “acetaldehid” që është i dëmshëm për ADN-në-shkruan Tirana Today.
Dëmi shkaktohet në qelizat burimore të gjakut, të cilat krijojnë qelizat e kuqe dhe të bardha të gjakut që e mbajnë oksigjenin në trup dhe ndihmon të luftojë infeksionet.
Shkenctarët dhe hulumtuesit kanë gjetur se “acetaldehidi” sulmon ADN-në e qelizave burimore, duke e ndryshuar kështu përgjithmonë kodin gjenetik duke shkaktuar kancer të ADN-së. Shkenctarët japin alarmin, por nuk harrojnë të këshillojnë për rrezikun që iu kanoset konsumatorëve të pijeve alkoolike. Sipas studimit, alkooli është i lidhur me shtatë lloje kancerash si; kanceri i zorrëve, kanceri i gjirit, fytit të sipërm, gojës, ezofagut dhe laringut si të mëlçisë. PËRSHTATI TIRANA TODAY.