Antibiotikët përdoren për të vrarë ose penguar rritjen e baktereve. Edhe pse mund t’i mendoni antibiotikët si ilaç, ato në fakt kanë ekzistuar për shekuj me rradhë në formë natyrale.
Disa ekstrakte bimore, vajra esencialë dhe madje edhe ushqime kanë veti antibiotike të cilat mund të ndihmojnë në trajtimin e shumë infeksioneve.
Një shembull që mund të përmendim është ekstrakti i boronicës së kuqe, që përmban veti antibakteriale dhe antioksidantë, perfekte për tratimin e infeksioneve të traktit urinar.
Bimët mund të kenë gjithashtu veti antibakteriale dhe veti antifungale. Ato mund të jenë po aq efektive sa një antibiotik kimik në trajtimin e rritjes së tepërttë bakterieve në zorrë.
AgroËeb.org ju fton të lexoni më tej për të mësuar rreth katër antibiotikëve natyral që mund t’i përdorni për të trajtuar probleme të ndryshme.
Mjalti
Mjalti është një nga antibiotikët më të vjetër në botë. Egjiptianët përdorën mjaltin si një antibiotik natyral dhe mbrojtës të lëkurës.
Ai përmban peroksid hidrogjeni, i cili mund të jetë përgjegjës për disa nga vetitë e tij antibakteriale.
Për më tepër, mjalti ka një nivel të ulët pH. Kjo funksionon për të larguar bakteret, duke bërë që të dehidratohen dhe të vdesin.
Për të përdorur mjaltin si antibiotik, aplikojeni direkt në plagë ose në zonën e infektuar.
Mjalti mund të ndihmojë në zhdukjen e baktereve dhe të ndihmojë në procesin e shërimit.
Nëse është e mundur, zgjidhni mjaltin e papërpunuar pasi ai ofron përfitimet më të mëdha shëndetësore.
Ju gjithashtu mund ta konsumoni për të ndihmuar në trajtimin e infeksioneve të brendshme.
Mjalti është përgjithësisht i sigurt për t’u përdorur në lëkurë ose në trup, por ju nuk duhet t’i jepni kurrë mjaltë një foshnjeje nën 1 vjeç