Sëmundjet e zemrës mund të parandalohen në 90 përqind të rasteve me zakone më të shëndetshme jetese.
Kur bëhet fjalë për ushqyerjen dhe shëndetin e zemrës , gjëja më e rëndësishme është t’i përmbahemi rregullave themelore: një dietë e pasur me ushqime bimore, ushqime me yndyrna të pangopura dhe shmangia e mishrave të yndyrshëm dhe ushqimeve me shumë natrium.
E njëjta gjë vlen edhe për pijet – armiqtë më të mëdhenj të zemrës janë lëngjet e gazuara, pijet dietike dhe alkooli. Siç thekson Klinika e Cleveland, sëmundjet e zemrës në 90 përqind të rasteve mund të parandalohen nga zakone më të shëndetshme jetese, duke përfshirë uljen e konsumit të kripës, aktivitetin e rregullt fizik dhe shmangien e pirjes së duhanit.
Edhe pse shumë prej nesh mendojnë se e dinë se çfarë e bën një dietë të shëndetshme për zemrën, ekziston një pije e nxehtë që shpesh neglizhohet dhe kardiologët e rekomandojnë atë çdo ditë.
Bëhet fjalë për çajin jeshil . Mjekët theksojnë se çaji jeshil mbështet shëndetin e zemrës në disa mënyra.
Kardiologu Dr. Leonard Pianko pohon se çaji jeshil është i dobishëm sepse është i pasur me antioksidantë.
“Antioksidantët mund të parandalojnë ose riparojnë dëmtimin e qelizave të shkaktuar nga radikalet e lira”, shpjegon ai për Parade , duke vënë në dukje se radikalet e lira janë të lidhura me inflamacionin që përkeqëson sëmundjet e zemrës.
Një tjetër kardiolog, Dr. Kishan Parikh, shton se konsumi i çajit jeshil shoqërohet me uljen e presionit të gjakut tek njerëzit me hipertension, edhe falë antioksidantëve. Këto komponime relaksojnë enët e gjakut, duke i ndihmuar ato të zgjerohen dhe të përmirësojnë rrjedhën e gjakut.
Moderimi është thelbësor.
Dr. Pianko shpjegon gjithashtu se çaji jeshil mund të përshpejtojë metabolizmin: “Çaji jeshil mund të nxisë humbjen e peshës duke përshpejtuar metabolizmin”, gjë që është e rëndësishme sepse mbipesha është një faktor rreziku për sëmundjet e zemrës. Ai thekson gjithashtu se çaji jeshil nuk përmban kalori.
Çaji jeshil sjell edhe përfitime të tjera, duke përfshirë një efekt pozitiv në tru – sipas hulumtimeve, ai mund të përmirësojë përqendrimin, humorin dhe kujtesën.
Studimet kanë treguar gjithashtu se antioksidantët e tij ndihmojnë në mbrojtjen e kockave dhe parandalimin e humbjes së kockave.
Megjithatë, Dr. Pianko paralajmëron kundër moderimit: “Pirja e tepërt mund të shkaktojë ankth dhe pagjumësi sepse çaji jeshil përmban kafeinë”, kujton ai, duke shtuar se në rast dyshimi, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek, veçanërisht nëse jeni duke marrë ilaçe.
Kardiologët theksojnë se çaji jeshil është vetëm një pjesë e pamjes më të gjerë. Zëvendësimi i pijeve të gazuara dhe atyre dietike me çaj jeshil është veçanërisht i dobishëm, dhe në pjesën më të ftohtë të vitit kjo pije e nxehtë mund të bëhet një zakon i këndshëm i përditshëm. Kur temperaturat rriten, është e lehtë të kalosh në versionin me akull.















