”Tërmeti dhe pandemia goditën ekonominë shqiptare”/ FMN: Tkurrje 7.5% në 2020

Bordi Ekzekutiv i Fondit Monetar Ndërkombëtar përfundoi rishikimin e Parë të Monitorimit të Pas-Programit [1] me Shqipërinë në 23 nëntor.

Sipas saj, Shqipëria ka përfituar nga ndihma financiare e FMN-së rreth 190.5 milionë dollarë amerikanë, e disbursuar nga Instrumenti i Financimit të Shpejtë në Prill 2020, i cili lejoi Shqipërinë të përmbushë nevojat urgjente të bilancit të pagesave që vijnë nga pasojat e tërmetit në Nëntor 2019 dhe shpërthimit të pandemisë COVID-19.

FMN thotë ekonomia e Shqipërisë është goditur rëndë nga tërmeti i 26 Nëntorit dhe pandemia Covid-19, ndërsa shton se tkurrja ekonomike për vitin 2020 parashikohet të jetë në masën 7.5%.

“Shqipëria vazhdon të preket rëndë nga pasojat e tërmetit dhe pandemisë. Autoritetet iu përgjigjën menjëherë goditjeve dhe stabiliteti makroekonomik dhe financiar deri më tani janë ruajtur. Ekonomia pritet të tkurret me 7½%në 2020 dhe të rimëkëmbet gradualisht në 2021-22 ndërsa goditjet ulen dhe shpenzimet e rindërtimit rriten. Inflacioni pritet të mbetet i ulët para se të konvergojë në objektivin 3 për qind për periudhën afatmesme. Deficiti i llogarisë korente parashikohet të zgjerohet në më shumë se 10% d të PBB-së në 2020, por rezervat ndërkombëtare ka të ngjarë të rriten pak, duke mbetur në një nivel të rehatshëm”, thuhet ndër të tjera në raport.

Më tej, FMN shton se, rritja e infektimeve me Covid-19 ndikon negativisht në ekonominë e vendit.

Raporti i plotë