‘Të rinjtë shqiptarë sfidojnë varfërinë’/ Dokumentari i DW për Fundjavë Ndryshe

Media prestigjoze gjermane, Deutsche Welle i ka kushtuar një dokumentar themeluesit dhe drejtuesit të fondacionit, ”Fundjavë Ndryshe’’, si dhe veprimtarisë së tij për të ndihmuar sa më shumë familje shqiptare që t’i shpëtojnë varfërisë.

Teksa pasqyron punën e fondacionit, DW ka theksuar në dokumentar edhe dy këshillat e Hajdarit, të cilat sipas tij mund të bëjnë që edhe të tjerë të rinj të themelojnë fondacione të ngjashme.

Ndër të tjera, në dokumentar trajtohet një rasti i një gruaje dhe fëmijës së saj, të cilët jetojnë në kushte ekstreme varfërie, pasi janë dëbuar nga shtëpia nga familja e bashkëshortit të saj të ndjerë.

Teksa ky dokumentar i jep një përpasi të veçantë këtij rasti, DW shprehet se Hajdari ka ndihmuar shumë familje.

Dokumentari i Deutsche Welle për Fundjavë Ndryshe

Arbër Hajdari ka ndihmuar mijëra familje shqiptare që t’i shpëtojnë varfërisë. Pesë vjet më parë ai krijoi organizatën humanitare, ”Fundjavë Ndryshe” për të luftuar vështirësitë dhe varfërinë në Shqipëri. Tashmë, rreth 12,000 vullnetarë punojnë për këtë fondacion.

 “Do të doja t’u jepja dy këshilla të rinjve që duan të krijojnë një organizatë humanitare: Më e rëndësishmja është transparenca! Dhe këshilla e dytë është të qëndrosh larg politikës!” thotë Arbër Hajdari, themeluesi i organizatës humanitare shqiptare Fundjavë Ndryshe.

Pesë vjet më parë, Hajdari, atëherë student i drejtësisë, vendosi të kalonte çdo fundjavë duke ndihmuar njerëz të varfër në atdheun e tij, Shqipëri. ”

Është çmenduri,” thotë Arbëri, “ne e shohim këtë varfëri në të gjithë vendin tonë, por ne kemi arritur disi të jemi të verbër ndaj saj. Unë nuk e doja atë më.” Tani, 12, 000 vullnetarë punojnë për Fundjavë Ndryshe, e cila operon çdo ditë të javës. Qeveria shqiptare i ka lënë ata të kenë një ish-bazë ushtarake për ta përdorur si selinë e tyre.

Zemra e organizatës është qendra telefonike. Kjo është ajo ku njerëzit në vuajtje ekstreme kërkojnë ndihmë. Pasi burri i saj vdiq, Idvana dhe vajza e saj u dëbuan nga shtëpia e tyre nga familja e tij. Ata tani jetojnë në një kasolle me minj dhe gjarpërinj. Katërvjeçari Ameli ka shumë frikë të flejë atje.

Ky dokumentar ndjek Arbërin, ndërsa i jep përparësi çështjes. Arbëri mund të ketë ndihmuar mijëra si Idvana, por ka akoma shumë për të bërë. Rreth 40% e shqiptarëve jetojnë me më pak se pesë euro në ditë.