Studiuesit zbulojnë hartën më të vjetër në Evropë

Shkencëtarët po përpiqen të hedhin dritë mbi misterin e një pllake të gdhendur, të zbuluar në vitin 1900 në Bretanjë, Francë.

Studimi i tyre, i botuar në revistën Franceze Bulletin de la Société préhistorique française , e ka identifikuar atë si përfaqësimin më të vjetër hartografik të një territori të njohur në Evropë, një shënues i mundshëm i fuqisë politike të një principate të epokës së hershme të bronzit.

Pllaka, e cila daton nga epoka e hershme e bronzit (midis 1900 dhe 1650 pes), është e gjatë 2 m dhe e gjerë 1.5 m dhe u zbulua për herë të parë gjatë gërmimeve në një varrezë prehistorike në Finistere, në Britaninë perëndimore, nga arkeologu Paul de Satelier.

“Kjo është ndoshta harta më e vjetër që është gjetur”, tha Dr Nicola Clement, i Universitetit të Bournemouth, një nga autorët e studimit.

Arkeologët që studiojnë gdhendjet në gurë 4,000-vjeçare thonë se shenjat janë një hartë e një zone në Britaninë perëndimore. Gropat, sipas tyre, janë një paraqitje tre-dimensionale e Luginës së Lumit Odette dhe disa linja duket se përshkruajnë rrjetin bregdetar të zonës.