Shkencëtarët zbulojnë misteret e kompjuterit më të vjetër në botë (Foto)

Një pajisje 2,000-vjeçare e cila është quajtur si “kompjuteri” më i vjetër në botë, është rikrijuar nga shkencëtarët duke u përpjekur të kuptojnë mënyrën se si funksiononte.

Mekanizmi Antikythera ka habitur ekspertët që kur u gjet në një anije të mbytur të epokës Romake në Greqi në 1901, shkruan BBC.

Pajisja greke e lashtë greke mendohet se është përdorur për të parashikuar eklipset dhe ngjarje të tjera astronomike.

Por vetëm një e treta e pajisjes mbijetoi, duke i lënë studiuesit të mendojnë se si funksiononte dhe si dukej.

Pjesa e pasme e mekanizmit u zgjidh nga studimet e hershme, por natyra e sistemit të tij kompleks ingranazhesh në pjesën e përparme ka mbetur një mister.

Shkencëtarët nga University College London (UCL) besojnë se ata më në fund kanë ‘thyer’ enigmën duke përdorur modelimin 3D kompjuterik.

Mekanizmi është përshkruar si një kalkulator astronomik, si dhe kompjuteri i parë analog në botë. Kopertina e pasme përmban një përshkrim të ekranit të kozmosit, i cili tregon lëvizjen e pesë planetëve që ishin të njohur në kohën kur u ndërtua pajisja.