Sëmundja vdekjeprurëse e derrit mund të ketë çuar në përhapjen e Covid-19

Një shpërthim i një sëmundjeje vdekjeprurëse e derrit mund të ketë krijuar bazën për Covid-19 për t’u transmetuar te njerëzit, ka sugjeruar një analizë e re.

Ethet afrikane të derrit (ASF), e cila për herë të parë përfshiu Kinën në 2018, ndërpreu furnizimet e mishit të derrit duke rritur potencialin për kontakt me virusin njerëzor ndërsa njerëzit kërkonin mish alternative, shkruan The Guardian.

Mishi i derrit është burimi kryesor i mishit në dietën kineze dhe vendi prodhon gjysmën e derrave të botës, të cilat gjenerojnë afërsisht 55 milion tonë mish derri në vit, duke formuar një industri me vlerë më shumë se 128 miliardë dollarë.

Përhapja e ASF ishte në të gjithë Kinën deri në tremujorin e katërt të vitit 2019. Sëmundja është e patrajtueshme dhe e pashërueshme. Sapo të kapet, zgjidhja e vetme është të vrasësh kafshët e infektuara.

Rënia dramatike e furnizimit të mishit të derrit, pasi kufizimet në lëvizjen e derrave dhe kafshët çuan në rritjen e çmimeve, përshkallëzoi kërkesën për burime alternative të mishit që do të transportohen në të gjithë vendin.

Këto burime përfshinin kafshë të egra, duke rritur kështu shumë mundësitë për kontakt njerëzor-koronavirus, një ekip studiuesish nga Kina dhe Britania e Madhe kanë sugjeruar në një analizë të rishikuar nga kolegët.

Çelësi për të shmangur një tjetër pandemi zoonotike në të ardhmen është detyra e të kuptuarit se si ka ndodhur kjo. Detektivët e sëmundjes, duke përfshirë një ekip nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, janë ende duke ndjekur gjurmët, por shumë të dyshuar Sars-CoV-2 ndoshta kanë origjinën në shkop dhe janë derdhur te njerëzit, ndoshta përmes një kafshe ndërmjetëse.