Prodhohet nga vezët e pulës/ Gati të testohet vaksina e re anti-Covid

Vaksina e re kundër koronavirusit, e cila është në prova klinike në Brazil, Meksikë, Tajlandë dhe Vietnam, mund të ndryshojë mënyrën se si bota lufton pandemitë.

Vaksina, e quajtur NDV-HXP-S, është e para në një provë klinike duke përdorur një model të ri molekular që pritet gjerësisht të prodhojë antitrupa që janë më të fortë se vaksinat e gjeneratës aktuale. Dhe vaksinat e reja bëhen shumë më lehtë.

Vaksinat ekzistuese nga kompani të tilla si Pfizer dhe Johnson & Johnson duhet të prodhohen në fabrika të specializuara duke përdorur përbërës të vështirë për tu gjetur. Në të kundërt, vaksinat e reja mund të prodhohen në masë në vezët e pulës.

Kjo është e njëjta vezë që prodhon miliarda vaksina të gripit çdo vit në fabrikat në të gjithë botën, shkruan The New York Times.

Nëse NDV-HXP-S rezulton i sigurt dhe efektiv, prodhuesit e vaksinave mund të prodhojnë më shumë se një miliard doza në vit. Vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme që aktualisht po luftojnë për të marrë vaksina nga vendet e pasura mund të bëjnë NDV-HXP-S të tyre ose t’i marrin ato nga vendet fqinje me kosto të ulët.

“Është e mahnitshme, do të jetë një lojë ndryshuese”, tha Andrea Taylor, ndihmës drejtor i Duke Global Health Innovation Center.

Sidoqoftë, së pari, provat klinike duhet të konfirmojnë që NDV-HXP-S aktualisht funksionon tek njerëzit. Faza e parë e provës klinike do të përfundojë në korrik dhe faza përfundimtare do të zgjasë edhe disa muaj. Sidoqoftë, eksperimentet me kafshë të vaksinuara kanë rritur pritjet për perspektivën e vaksinave.