E premte, 10 Prill, 2020
19 C
Tirana

Pjepri me substanca kancerogjene? AKU: Manipulim, duan të promovojnë pajisjen e provës

loading...

Shqetësimet për perimet dhe frutat që konsumojmë ka qenë gjithmonë një problem ekzistues në vendin tonë. Kohët e fundit kemi parë shumë raportime për një nivel të lartë të nitratit tek pjepri.

Në të gjitha matjet e kryera me një pajisje të certifikuar ndërkombëtarisht, në 4 tregje të Tiranës, niveli i nitratit ka variuar nga 540 deri në 850, ndërkohë që niveli i lejuar është 90 miligramë për kilogramë.

Albana Daka, nutricioniste, shprehet se nivelet e konstatuara të nitratit janë jashtë çdo rregulli shqiptar dhe ndërkombëtar, dhe janë të pritura të shkaktojnë kancer në organizëm.

“Në qoftë se këto norma tejkalohen dhe fatkeqësisht në shumicën e rasteve janë të tejkaluara, të dyja këto elementë kur futen në organizëm, sidomos nitratet ndërmjet enzimave të gojës, kthehen në nitrate të cilat pastaj pasi kalojnë në aparatin tretës në stomak, ndërmjet aciditetit të stomakut kalojnë në disa lëndë që quhen nitrozamina të cilat janë substanca potencialisht kancerogjene”, thotë Albana Daka.

Skandali u publikua nga Tv Klan, i cili iu drejtua ISUV, Institutit të Sigurisë Ushqimore dhe Veterinarisë për të saktësuar rezultatin që doli nga testimi paraprak. Por, ISUV thotë se pjepri nuk është në listën e perimeve që duhet t’i kryhen analizat.

E për këtë rast ka ardhur një reagim edhe nga Autoriteti Kombëtar i Ushqimit, i cili deklaron se nuk ka vend për alarm në lidhje me nivelin maksimal të lejuar të nitrateve në produktet ushqimore.

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit (AKU) thekson se “gjatë këtij viti kemi thuajse pesëfishuar eksportet tona në vendet e BE-së dhe jo vetëm, si dhe nuk kemi asnjë ngarkesë fruta-perimesh të kthyer mbrapsht në vendin tonë për arsye të nivelit mbi normën e lejuar të mbetjeve (nitrateve) në këto produkte (konkretisht pjepër)”.
“Për rastin e trajtuar mediatikisht nuk ka vend për abuzim/manipulim apo spekulim në komunikimin publik duke krijuar panik të panevojshëm dhe fiktiv për konsumatorët. AKU trajton me seriozitetin maksimal të gjitha indiciet apo denoncimet lidhur me problematika që mund të cenojnë sigurinë ushqimore, por rasti konkret nuk evidenton besueshmërinë e nevojshme si denoncim. Ajo çfarë u paraqit në media nuk përmban as detaje të integritetit dhe gjurmimit të mostrës së produktit (konkretisht, vendin e origjinës pra prodhuesin/fermerin, subjektin tregtues, kushtet e ruajtjes, detaje të dokumentacionit shoqërues mbi këtë produkt), si dhe as besueshmërinë në përdorimin e aparatit dhe saktësinë e tij në matje”, thekson AKU.

Sipas AKU-së, interesi i aktorëve të ndryshëm të shoqërisë për të promovuar përdorimin e pajisjes “Green Test” dhe insistimi i tyre pranë AKU ka qenë i hershëm.

“Para një viti, AKU ka sqaruar se bazuar në të dhënat që jep vetë firma prodhuese për këtë pajisje, ky aparat nuk është i destinuar për përdorim në laborator, por për përdorim individual privat. Në referencat dhe materialet promovuese të saj, firma prodhuese nuk përmend ndonjë laborator ose trup zyrtare inspektuese në ndonjë vend të botës që përdor këtë aparat për matjen e sasisë së nitrateve në produktet ushqimore, konkretisht pjepër”, shprehet AKU.

Aparati, vijon AKU, nuk është i destinuar për efekt kontrolli zyrtar për vetë specifikën që paraqet, jo në përputhshmëri me metodën standarde ISO të unifikuar dhe validuar.

“Në lidhje me nivelin maksimal të lejuar të nitrateve në produktet ushqimore, inspektorët e AKU, gjatë kontrolleve zyrtare marrin mostra për analizimin e këtyre produkteve duke ju referuar legjislacionit dhe akteve rregullatore në fuqi (Udhëzim 19 datë 17.11.2010 “Për metodat e marrjes së mostrave dhe analizimit për kontrollin zyrtar të nivelit të nitrateve në produktet ushqimore” dhe Udhëzim Nr. 1 datë 05.02.2016 “Për vendosjen e niveleve maksimale për disa kontaminues në produktet ushqimore”). Sqarojmë se Udhëzimi Nr. 1, datë 05.02.2016 është i përafruar me Rregulloren e Komisionit Europian Nr. 1881/2006 të 19 Dhjetorit 2006 për përcaktimin e niveleve maksimale për kontaminues të caktuar në produktet ushqimore, në të cilën nuk parashikohet asnjë normë mbi nivelin e nitrateve në pjepër”, përfundon njoftimi i AKU-së.

- Reklama -
loading...

Më shumë nga kategoria



Të fundit

Hyn në fuqi vendimi/ Rregulla më të rrepta për hyrjen në Gjermani

Në Gjermani hynë në fuqi sot rregulla më të rrepta të hyrjes në vend, për shkak të pandemisë Corona. Në Aeroportin e Frankfurtit mbi Main,...

U plagos aksidentalisht gjatë kapjes së Orges Bilbilit, Lleshaj viziton qytetaren në spital

Ministri i Brendshëm, Sandër Lleshaj ka vizituar ditën e sotme në spital qytetaren e cila u plagos gabimisht, gjatë aksionit për kapjen e Orges...

“Fundjavë Ndryshe” pranë qytetarëve, pas Korçës shpërndan 45 ton ndihma në Shkodër

“Fundjavë Ndryshe” është duke vazhduar aksionin masiv të shpërndarjes së ndihmave në të gjithë Shqipërinë. Pas qytetit të Korçës, ku u shpërndanë 45 ton...

Mbretëria e Bashkuar vijon të shënojë shifra të larta, bilanci i viktimave në 24 orët e fundit

Mbretëria e Bashkuar po përjeton ditët e saj më të vështira që nga shpërthimi i koronavirusit në vend. Mediat britanike kanë publikuar bilancin e 24...

Numri i viktimave vijon të jetë në rënie në Itali, bilanci për 24 orët e fundit

Situata nga koronavirusi duket të jetë stabilizuar në Itali, teksa numri i viktimave po shënon rënie nga dita ditës. Në 24 orët e fundit në...
Kthehu
WhatsApp KONTAKTO TT