Përse COVID-19 ka kaq shumë simptoma? Zbulimi i madh i shkencëtarëve

Pas një sërë kërkimesh, shkencëtarët arrijnë që të shpjegojnë se pse COVID-19 ka kaq shumë simptoma. Simptomat e koronavirusit shfaqen ndryshe tek secili individ. Duke pasur parasysh këtë, mund të themi se secili person ka një shans të ndryshëm të infeksionit. Kërkuesit besojnë se sekreti qëndron në gjenet e secilit person.

Shkencëtarët analizuan informacionin e 2600 binjakëve, dhe u përpoqën të krijojnë dallime në simptomat e tyre. Ata shpresuan të gjenin ngjashmëri ose dallime në simptoma midis binjakëve identikë dhe binjakëve jo-identikë. Në rastin e parë, gjenet përkojnë 100%, dhe në të dytin – 50%. Nga ky kërkim dolën rezultatet se binjakët identikë kishin të njëjtat shenja të koronavirusit, ndërsa binjakët jo-identikë jo. Gjenetika shpjegoi rreth 50% të ndryshimeve në simptoma.

Të dhënat trashëgimore ndikojnë drejtpërdrejt në ethe gjatë koronavirusit, diarresë, humbjes së shijes. Kolla, oreksi i dobët dhe dhimbja në gjoks dhe në bark nuk shoqërohen me gjenetikë. Rezultatet e studimit në fjalë u botuan nga King’s College London.