Mjekja shqiptare: Dy kompani italiane synojnë të nxjerrin vaksinën kundër Covid

Mjekja shqiptare në Itali, Rubena Maçi në një lidhje për ”Euronews”, tha se pavarësisht se Agjencia Italiane e Medikamenteve thotë se ata qe e kane kaluar Covidin kanë nevojë vetëm për një dozë vaksine dhe jo më parë se 6 muaj nga kalimi i covidit, nuk ka evidence shkencore për një pretendim të tillë.

Mjekja që jeton dhe punon në Torino thotë se bëhet fjalë për persona që kanë imunitet natyral dhe që mund të kalohen në vijën e dytë për t’u vaksinuar, por ende nuk ka një evidencë shkencore, dhe se çdo gjë është hipotezë nëse një dozë e vaksinës ka efekt mbrojtës” duke shtuar se këtë praktikë deri tani e ka ndjekur vetëm Izraeli.

“Protokollet e shtëpive farmaceutike flasin për dy doza. Persona që e kanë kaluar COVID-19 në mënyrë natyrale ka që nuk e kanë të lartë sasinë e antikorpeve. Ka shumë shkencëtarë dhe imunologë që nuk janë dakord me këtë”, shprehet  Maçi.

Mjekja shqiptare shton se në Itali deri tani kanë marrë dorën e parë të vaksinës kundër COVID-19 rreth 4.3 milionë njerëz ndërsa prej tyre vetëm gjysma i kanë marrë të dyja dozat.

Ndërkohë, Italia po punon për të pasur vaksinën e saj kundër COVID-19 ku aktualisht janë dy kompani që kanë ecur shumë mirë në fazën e testimeve.