Politikë

Marrëveshja/ Ish-kreu i KQZ: Palët kanë lëshuar pe falë presionit ndërkombëtar


               Publikuar në : 22:13 - 14/01/20 M S

Ish-kreu i KQZ-së, Kristaq Kume, ka përshëndetur uljen në një tryezë të opozitës dhe mazhorancës për Reformën Zgjedhore. I ftuar në “Real Story” në News24, ai tha se të dy palët kanë lëshuar, kjo si rezultat i presionit që iu është bërë.

Pas rreth një viti nga djegia e mandateve, politika gjeti dakordësinë për reformën zgjedhore, tashmë edhe me veton e Partisë Demokratike.

“Në vlerësimin tim, të dy palët kanë lëshuar dhe kanë lëshuar si rezultat i presionit që iu është bërë. Kujtoj kur ndër të tjera kemi diskutuar edhe për një platformë me disa kolegë të mi, kemi shpalosur për mënyrën ç’duhet bërë dhe si mundet të kapërcehet kjo krizë, ku pjesë e krizës ishte dhe reforma zgjedhore.

Propozimi i rrugës ishte pikërisht kjo që ka ndodhur sot. Të krijohet një grup që të punojë jo në mjediset e parlamentit, dhe të bëjnë pjesë e përfaqësuesve e të gjithë partive politike dhe shoqërisë civile, nga grupe të interesit, specialistë dhe stafe akademike të universitetit. Dhe së bashku të dakordësohen për ndryshime që duhen bërë në legjislacion dhe pastaj të kalojnë në parlament. As më pak dhe as më shumë, këtë kanë bërë dhe me një ndryshim të madh me atë që kemi kërkuar ne, ranë dakord ta bëjnë vetë vetëm partitë politike, pa pjesën tjetër që është po kaq e interesuar.

Në qoftë se ajo që ne kemi artikuluar gjatë kësaj periudhe ka pasur dhe këtë efekt, ne e quajmë goxha të mirë. Domethënë nuk është vetëm presioni i ndërkombëtarëve, por edhe presioni jonë. Sot janë ulur dhe kanë lëshuar të dy”, u shpreh Kume.

“Reforma bëhet se duhet bërë. Me këtë legjislacion që kemi, kemi prodhuar shmangien nga parimi bazë. Për mua fakti që është përjashtuar kjo pjesë e shoqërisë, shumë e interesuar, nuk më lë shije të mirë. Është thënë se do të punojmë. Ky këshill duke iu referuar programit dhe platformës së miratuar në komision para 2 viteve, është thënë që jemi të hapur të trajtojmë çdo çështje tjetër, qoftë ato për sistemin dhe për referendumin.

Është e vështirë që të arrihet deri atje ku ne kërkojmë që të arrihet, nëse nuk do të jetë sërish presioni ndaj palëve. Nuk mjaftojnë disa ndryshime në legjislacionin zgjedhor për të arritur atje ku duam”, deklaroi ndër të tjera ish-kreu i KQZ.

 


Kthehu
WhatsApp Denonco ne TT