Bota

Mafia italiane përdor ende Lirën si monedhë paralele për transaksione ilegale


               Publikuar në : 13:05 - 15/06/19 M. S

Duket se Italia ka akoma monedhën e vjetër të saj, Lirën, në qarkullim. Një oficer i lartë i policisë zbuloi këtë javë se organizatat kriminale vendase ende po përdorin monedhën para euros për transaksione të paligjshme. Nuk është e qartë se si Lira e mëparshme shkëmbehet për euro, pasi Lira pushoi së qeni tender legal në fund të shkurtit 2002.

“Ne ende zbulojmë sasi të mëdha Lirash”, tha Giuseppe Arbore në një seancë parlamentare të enjten, një zyrtar në Guardia di Finanza, i cili heton krimet financiare,. “Lira italiane ende përbënë pjesë të transaksioneve të paligjshme”.

Gjetjet e Arbore shkaktuan habi midis ligjbërësve të Komitetit të Financave të Senatit, ku ai po dëshmonte për një projekt-ligj të qeverisë që kishte për qëllim thjeshtësimin e sistemit tatimor. Kur u shty për të dhënë shembuj, ai tha se nuk mund të elaboronte, duke thënë se hetimet ishin në vazhdim.

“Kur një kartëmonedhë është pranuar nga një organizatë brenda vendit, edhe nëse është jashtë ligjit si vlerë, ajo mund të zgjidhë transaksione,” tha ai. “Ne natyrisht po flasim për organizata të paligjshme. ”

Dhënia e informacioneve shpjeguese vijoi ditën e spekulimeve dhe kritikave të një propozimi nga anëtarët e partisë së kryeministrit Matteo Salvini për mini bonot e thesarit për të paguar kreditorët shtetërorë. Disa druhen se rikthimi i Lirës mund të bëhët realitet.

Megjithëse është pak më shumë se një ide dhe shumë larg prezantimit, është vënë direkt nën zjarr nga Ministri i Financave Giovanni Tria dhe Mario Draghi, presidenti i Bankës Qendrore Evropiane. Të dy thanë se kjo ide do të rriste borxhin e tronditshëm të vendit dhe monedha do të ishte e paligjshëme nëse përdoret si një monedhë paralele.

Sipas legjislacionit aktual, nuk është e mundur të konvertohet Lira, dhe Banka e Italisë vite më parë transferoi vlerën ekuivalente të monedhës në qarkullim, rreth 1.2 miliardë euro, sipas faqes së internetit të Bankës Qendrore.

Nuk është hera e parë që mafia dhe monedha e mëparshme rezultojnë shumë të lidhur me njëri-tjetrin. Në vitin 2012, raporti i njësisë së informacionit financiar të Bankës Qendrore tha se bashkëpunoi me Byronë e hetimit anti-mafioz për “raportet e transaksioneve të dyshimta” lidhur me konvertimet e lira-euro. /SCAN

 


Kthehu
WhatsApp Denonco ne TT