E martë, 3 Gusht, 2021
18.5 C
Tirana

Lëvizja në zonën Shengen do të ndryshojë, del vendimi i ri

Ndryshime të rëndësishme priten të bëhen në lëvizjen në zonën Shengen duke nisur nga viti 2020. Një ditë më parë, ambasadorët e BE-së kanë konfirmuan një marrëveshje të arritur ndërmjet Presidencës së Këshillit dhe përfaqësuesve të Parlamentit Evropian mbi propozimin për një sistem informimi dhe autorizimi evropian të udhëtimit (ETIAS).

“Marrëveshja është një hap tjetër i rëndësishëm në mbrojtjen e kufijve të jashtëm të BE-së. Duke ditur se kush po vjen në BE para se të arrijnë në kufi, ne do të jemi më të aftë për të ndaluar ata që mund të përbëjnë një kërcënim për qytetarët tanë”, tha Valentin Radev, ministër i brendshëm i Bullgarisë, shkruan europa.eu. 

ETIAS do të lejojë kontrolle paraprake dhe, nëse është e nevojshme, mohon autorizimin e udhëtimit për shtetasit e vendeve të treta që përjashtohen nga sistemi i vize të udhëtimit në zonën Shengen. Kjo do të ndihmojë në përmirësimin e sigurisë së brendshme, parandalimin e imigracionit të paligjshëm, mbrojtjen e shëndetit publik dhe reduktimin e vonesave në kufijtë duke identifikuar personat që mund të paraqesin rrezik në njërën nga këto zona para se të arrijnë në kufijtë e jashtëm.

Sistemi do të zbatohet për shtetasit e vendeve të treta që përjashtohen  vizat. Ata do të duhet të marrin një autorizim udhëtimi, nëpërmjet një aplikacioni online. Për çdo aplikim, aplikantit do të kërkohet të paguajë një tarifë për autorizimin e udhëtimit prej 7 eurosh.

Informacioni i paraqitur në çdo aplikim do të përpunohet automatikisht dhe ne baze të të dhënave të Interpol për të përcaktuar nëse ka arsye për të refuzuar një autorizim udhëtimi.

Nëse nuk kërkohen elemente të tjera, autorizimi i udhëtimit do të lëshohet automatikisht dhe shpejt. Ky pritet të jetë rasti për shumicën e aplikacioneve.

Nëse ka një element që kërkon analizë, aplikacioni do të trajtohet me dorë nga autoritetet kompetente.

Në këtë rast, njësia qendrore ETIAS së pari do të kontrollojë që të dhënat e regjistruara në dosjen e aplikimit korrespondojnë me të dhënat që shkaktojnë verifikim.

Kur të ndodhë ose kur mbeten dyshime, aplikacioni do të përpunohet manualisht nga njësia kombëtare e ETIAS-it e shtetit anëtar përgjegjës.

Lëshimi ose refuzimi i një kërkese që ka probleme do të bëhet jo më vonë se 96 orë pas paraqitjes së kërkesës ose, nëse kërkohet informacion shtesë, 96 orë pas marrjes së këtij informacioni. TIRANA TODAY

- Reklama -

Më shumë nga kategoria
Të fundit

Emërohet zv/ambasadori i SHBA në Shqipëri, dikur ka punuar shofer e kuzhinier

Demian Smith do të jetë zv/ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Shqipëri. Lajmin e ka përcjellë Ambasada, ku zbulon ndër të tjera...

Shqiptarët janë imunizuar në mënyrë natyrore për Cov*d-19

Epidemiologu Ilir Alimehmeti ka dhënë lajmin e shumëpritur, se shqiptarët janë imunizuar në mënyrë natyrore për Covid-19. Këtë ai e ka konkretizuar përmes fakteve,...

Ti thua se Berisha është problem? Jo, nuk është!

Nga: Frrok Çupi Se si te vjen, thuajse si poshtërim, të merresh tani me Sali Berishën. Ai shkoi, ça të bësh më! Do të thuash...

U tha se ndërroi jetë, 40-vjeçarja është jashtë rrezikut bashkë me të birin

Gjatë ditës së sotme, qarkulloi një lajm i pavërtetë mbi vdekjen e gruas 40-vjeçare, ku pretendohej se nuk ia doli dot mbanë pas shpërthimit...

“Përvëlohet” Greqia/ “Shteti në këmbë”, autoritetet në alarm për energjinë  

Në Greqi, temperaturat kanë tejkaluar 55 gradë celsius. Ndodhur në këto kushte, qytetarët po kosnumojnë shumë energji për të përdorur kondicionerët, e për të...