Vitamina K është një lëndë ushqyese mjaft e domosdoshme në disa aspekte shëndetësore.
Vitamina K vjen në dy forma: K1 të cilin e gjejmë tek produktet bimore si perimet, ndërsa vitamina K2 gjendet tek produktet shtazore dhe ushqimet e fermentuara.
Kjo e fundit ndihmon në parandalimin e disa sëmundjeve, si sëmundjet e zemrës, kanceri, osteoporoza etj.
Vitamina K2 forcon kockat duke aktivizuar një proteinë përgjegjëse për depozitimin e kalciumit në kocka dhe dhëmbë, si dhe bashkëvepron me vitaminën D për të reduktuar aktivitetin e qelizave përgjegjëse për dëmtimin e kockave.
Ndër të tjera, vitamina K2 ul rrezikun për zhvillim të gurëve në veshka nga kalciumi, përmirëson ndjeshmërinë ndaj insulinës, ul inflamacionin dhe rrit aftësinë për të vrarë qelizat kancerogjene.
Si të merrni të gjithë dozën e nevojshme të vitaminës K2?
Njerëzit mund ta konvertojnë pjesërisht vitaminën K1 në K2 në trup. Kjo shërben sepse vitamina K1 gjendet 10 herë më shumë se vitamina K2 në ushqime.
Megjithatë, studimet kanë treguar se vetëm procesi i konvertimit nuk është i mjaftueshëm, sepse përfitojmë më shumë duke e marrë vitaminën K2 direkt nga ushqimi, shkruan Shëndeti.
Fatkeqësisht, dozat mesatare të kësaj lënde ushqyese të rëndësishme janë shumë të ulëta në dietën moderne.
Vitamina K2 gjendet kryesisht tek produktet shtazore dhe ushqimet e fermentuara, që shumë njerëz nuk i konsumojnë sa duhet.
Burimet e pasura shtazore përfshijnë mishi i viçit, qengjit apo pulës (sidomos pjesa e mëlçisë dhe organe të tjera të kafshëve), si dhe vezët.
Burime të tjera të vitaminës K janë edhe:
Perimet si spinaqi, shpargu dhe brokoli
Fasulet dhe produktet e sojës
Vezët
Luleshtrydhet
Mishi