Të Gjitha

Ja cilat janë 10 shkaqet kryesore të humbjes së jetës


               Publikuar në : 14:43 - 12/02/20 M S

10- Aksidentet rrugore. Shkaktojnë çdo vit rreth 1.3 milion vdekje. 90 për qind e tyre ndodhin në vendet në zhvillim.

9- Tuberkulozi. Shkakton çdo vit mbi 1.4 milionë të vdekur. Pavarësisht vaksinimit, një e treta e popullsisë në botë është e infektuar nga bacili i tuberkulozit.

8- Sëmundjet diarreike. Kolera dhe dizenteria shkaktojnë mbi 1.39 milionë vdekje në vit, sidomos në vendet në zhvillim. Nga këta, 525 mijë janë fëmijë.

7- Sëmundja e Alzheimerit. I merr çdo vit jetën 1.54 milionë njerëzve. Pavarësisht përpjekjeve, kjo sëmundje nuk ka ende një kurë.

6- Diabeti. Nga kjo sëmundje vuajnë mbi 400 milionë njerëz, nga të cilët 1.59 milionë vdesin çdo vit.

5- Kanceri i mushkërive. Shkakton mbi 1.6 milionë vdekje çdo vit. Është shumë më i zakonshëm tek duhanpirësit, me 85 për qind të rasteve.

4- Sëmundja kronike obstruktive pulmonare (COPD). Preken më shumë ata që jetojnë në zonat tejet të ndotura. Shkakton 3.17 milionë vdekje çdo vit.

3- Infeksionet e rrugëve të poshtme të frymëmarrjes. Këtu përfshihen gripi, bronkiti dhe pneumonia. Epidemitë globale të gripit, vrasin çdo vit mijëra njerëz.

2- Goditjet në tru. Më të përhapura në vendet në zhvillim, kryesisht në Azinë Juglindore. Shkaktojnë rreth 6.24 milionë vdekje në vit.

1- Sëmundjet e zemrës. Shkaktojnë gati 9 milionë vdekje çdo vit. Numrin më të madh të rasteve e kanë vendet e Evropës Lindore si Ukraina, Uzbekistani dhe Kirgistani.

TIRANA TODAY


Kthehu
WhatsApp Denonco ne TT