Italia shtrëngon masat anti-covid, 4 rajone në bllokim total

Italia ka vendosur kufizime të reja në pesë nga 20 rajonet e vendit, në përpjekje për të frenuar përhapjen e koronavirusit.

Vendi fqinj ka krijuar një sistem të koduar me ngjyra me katër nivele (e bardhë, e verdhë, portokalli dhe e kuqe) e cila lejon që masat të kalibrohen sipas niveleve të infeksionit, me vlerësimet e rishikuara çdo javë, shkruan agjencia e lajmeve, Reuters.

Për herë të parë që nga fundi i janarit, dy rajone, Bazilikata dhe Molise, u zhvendosën në zonën më të rreptë të kuqe. Kjo do të thotë që baret dhe restorantet duhet të mbyllen me grila, lëvizja të jetë e kufizuar dhe të mbyllura të gjitha dyqanet thelbësore.

Tre rajone u zhvendosën nga zonat e verdha në portokalli: Lombardia dhe Piemonte, të cilat përqendrohen përkatësisht në qytetet e pasura veriore të Milanos dhe Torinos dhe rajoni qendror bregdetar i Marche.

Në këto zona, restorantet dhe baret janë të mbyllura, përveç marrjeve dhe njerëzit nuk lejohen të largohen nga qytetet e tyre, përveç për raste urgjente, pune dhe shëndetësore.