Të Gjitha

Italia në mungesë IT, kërkohen 45 mijë teknikë informacioni dhe komunikimi


               Publikuar në : 10:52 - 13/07/19 M. S

Në Itali, midis 2019 dhe 2021, vetëm kompanitë e TIK (teknologji e informacionit dhe komunikimit) do të kenë nevojë për pothuajse 45,000 teknikë. Një kërkesë që tregu italian i punës vështirë se do të jetë në gjendje ta kënaqë. Parashikimi është rezultat i një procesi nga Confindustria (për Punën, mirëqenien dhe kapitalin njerëzor) bazuar në të dhënat e Istat dhe Unioncamere.

Sipas edicionit të fundit të “Observatorit të Aftësive Digjitale”, nevojat e përllogaritura të sektorit të TIK rriten në 62.359 punëtorë, në skenarin më konservator dhe deri në 88.358 në rastin më të keq. Observatori llogarit se punëtorët më të kërkuar (dhe më pak të gjetur nga kompanitë) do të jenë zhvilluesit (49.1%), konsulentët e TIK (16.3%), analistët e sistemit (7.5%) dhe specialistët e medias digjitale (6 , 1%). Të ndjekur më pas nga specialistët e analizave dhe statistikave, ‘machine learning’, sigurisë kibernetike dhe inteligjencës artificiale.

Referenca është për potencialin e pa eksploruar të Instituteve të Larta Teknike (ITS). I vetmi kanal trajnimi terciar në Itali, i lindur nëntë vjet më parë për të trajnuar teknikë shumë të specializuar në zonat strategjike teknologjike, nuk u konkretizua asnjëherë. Ka më pak se 20 mijë studentë italianë të regjistruar në ITS, krahasuar me pothuajse 900 mijë studentë gjermanë të Fachhochschule dhe 250 mijë shkollave franceze. Edel Strazimiri / SCAN

 

Kthehu
WhatsApp Denonco ne TT