Ekonomi

INSTAT: Tregtia me pakicë në rritje, ndikim kryesor nafta

               Publikuar në : 15:09 - 13/03/19 S.N

Tregtia me pakicë ka regjistruar rritje në tremujorin e fundit të vitit të shkuar dhe ndikim. Instituti i Statistikave publikoi shifrat zyrtare ku  indeksi i volumit të shitjeve në tregtinë me pakicë shënon 152,5 duke u rritur 3,2 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2017. Krahasuar me tremujorin paraardhës, ky tregues i përshtatur sezonalisht ka pësuar rënie 0,1 %.

Ndryshimi vjetor në indeksin e volumit të shitjeve në tregtinë me pakicë

Sipas INSTAT në tregtinë me pakicë, pa përfshirë këtu tregtinë me pakicë të hidrokarbureve, indeksi i volumit të shitjeve ka pësuar një rritje prej 2,7 %, kundrejt të njëjtit tremujor të vitit të mëparshëm. Në grupin “Ushqime, pije, duhan në njësi tregtare jo të specializuara dhe të specializuara”, indeksi i volumit të shitjeve, është rritur 2,4 %, krahasuar me të njëjtin tremujor të vitit 2017.

“Indeksi i volumit të shitjeve, për grupin “Artikuj jo-ushqimorë në njësi tregtare të specializuara dhe jo të specializuara”, është rritur 2,8 %, kundrejt të njëjtës periudhë të vitit paraardhës. Në grupin “Tregti hidrokarburesh në njësi tregtare të specializuara“, indeksi i volumit të shitjeve është rritur 5,2 %, krahasuar me të njëjtin tremujor të vitit 2017” vlerëson INSTAT.

Ndikimi i grupeve në tregtinë me pakicë

INSTAT nënvizon se ndryshimi vjetor i indeksit të volumit të shitjeve, në tregtinë me pakicë në tremujorin e katërt 2018 është +3,2 %. Grupet të cilat kanë ndikuar janë: grupi “Ushqime, pije e duhan në njësi tregtare jo të specializuara dhe të specializuara” +0,7 pikë përqindje, grupi “Artikuj jo-ushqimorë në njësi tregtare të specializuara dhe jo të specializuara” +1,2 pikë përqindje dhe grupi “Tregti me pakicë e hidrokarbureve në njësi tregtare të specializuara” +1,3 pikë përqindje.

Ndryshimi tremujor në indeksin e volumit të shitjeve i përshtatur sezonalisht në tregtinë me pakicë Në tremujorin e katërt 2018, indeksi i volumit të shitjeve i përshtatur sezonalisht, në grupin “ Tregti me pakicë, pa përfshirë këtu tregtinë me pakicë të hidrokarbureve në njësi tregtare të specializuara”, është ulur 1,3 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2018.

“Në grupin “Ushqime, pije, duhan në njësi tregtare jo të specializuara dhe të specializuara”, indeksi i volumit të shitjeve përshtatur sezonalisht, është rritur me 6,1 %, krahasuar me tremujorin paraardhës. Indeksi i volumit të shitjeve, përshtatur sezonalisht, në tregtinë me pakicë, për grupin “Artikuj jo-ushqimore në njësi tregtare të specializuara dhe jo të specializuara”, është ulur me 2,3 % kundrejt tremujorit të mëparshëm. Në grupin “Tregti me pakicë hidrokarburesh në njësi tregtare të specializuara“, indeksi i volumit të shitjeve, përshtatur sezonalisht, është rritur 0,1% kundrejt tremujorit të tretë 2018” thuhet në raport./ Monitor

Kthehu
WhatsApp Denonco ne TT