Brazil, rregullatori shëndetësor hedh poshtë vaksinën ruse Sputnik V

Rregullatori shëndetësor brazilian Anvisa të hënën refuzoi importimin e vaksinës së prodhuar ruse Sputnik V COVID-19 të kërkuar nga guvernatorët e shtetit.

Bordi me pesë anëtarë i Anvisa votoi unanimisht të mos miratojë vaksinën ruse pasi stafi teknik kishte theksuar defekte “rreziqe të qenësishme” dhe “serioze”, duke përmendur mungesën e informacionit që garanton sigurinë, cilësinë dhe efektivitetin e saj, shkruan agjencia e lajmeve, Reuters.

Ana Carolina Moreira Marino Araujo, menaxher i përgjithshëm për monitorimin e shëndetit, tha se duke marrë parasysh të gjithë dokumentacionin e paraqitur, të dhënat e marra në inspektimet personale dhe informacionin nga rregullatorët e tjerë, “rreziqet” ishin shumë të mëdha.

Një çështje thelbësore ishte prania në vaksinën e adenovirusit që mund të riprodhohej, një defekt “serioz”, sipas menaxherit të ilaçeve dhe produkteve biologjike të Anvisa, Gustavo Mendes.

Ashtu si Anvisa, Bashkimi Evropian nuk e ka miratuar ende vaksinën, duke thënë se i duhet më shumë informacion mbi testet dhe procesin e prodhimit.

Programi i vaksinimit i Brazilit është dëmtuar nga vonesat dhe dështimet e prokurimit, duke e kthyer vendin në një nga pikat më vdekjeprurëse të botës COVID-19 këtë vit dhe duke çuar sistemin shëndetësor kombëtar në prag të kolapsit.