AstraZeneca, variant të ri të vaksinës për personat nën 30 vjeç

Të rriturve nën 30 vjeç, do t’iu ofrohet një vaksinë alternative në vend të vaksinës AstraZeneca, nëse ka një të disponueshme në zonën e tyre dhe ata janë të shëndetshëm e jo në rrezik të lartë të Covid, ka thënë organi këshillues i vaksinimit i qeverisë britanike.

Rekomandimi nga komiteti i përbashkët për vaksinat dhe imunizimin (JCVI) është përgjithësisht në përputhje me mendimin në Evropë, ku disa vende kanë vendosur tashmë të kufizojnë vaksinën Oxford/AstraZeneca në grupe më të mëdhenjt pas shqetësimeve në lidhje me ngjarje të rralla të mpiksjes së gjakut të lidhur në të ulët trombocitet, shkruan The Guardian.

Në përgjithësi, rreziqet nga Covid për njerëzit e moshuar janë shumë më të larta dhe ata do të inkurajohen të bëjnë vaksinën, e cila është provuar të jetë e sigurt dhe efektive në miliona njerëz.

Në Britaninë e Madhe, deri më 31 Mars, kishte 79 raporte të këtyre mpiksjeve të rralla të gjakut me trombocite të ulëta, disa por jo të gjitha në tru, dhe 19 vdekje, midis më shumë se 20 milion goditjeve të AstraZeneca.

Autoriteti Rregullativ i Barnave dhe Produkteve Shëndetësore (MHRA) është ende duke hetuar nëse ekziston një lidhje midis këtyre rasteve të rralla dhe vaksinës.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) deklaroi se mpiksjet e pazakonta të gjakut ishin “efekte anësore shumë të rralla” të vaksinës Oxford / AstraZeneca dhe tha se përfitimet nga këto doza tejkalojnë çdo rrezik për shumicën e njerëzve.

Një përmbledhje nga komiteti i sigurisë së agjencisë, arriti në përfundimin se “mpiksjet e pazakonta të gjakut me trombocite të ulëta të gjakut duhet të renditen si efekte anësore shumë të rralla” të vaksinës.