Analisti grek: Biden do mbështesë faktorin shqiptar në Ballkan

Analistigrek dhe njohësi i çështjeve rajonale Andreas Banoutsos, ka bërë një analizë për lëvizjet dhe cfarë pritet që të ndodhë në Mesdhe pasi Joe Biden hyri në Shtëpinë e Bardhë.

Në analizën e tij ai thotë se ndryshe nga Donald Trump,  presidenti i ri i SHBA-së, Joe Biden Joe Biden duket i vendosur për të forcuar perspektivën e anëtarësimit të vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE dhe NATO.

Ndër të tjera ai shkruan se mbështetja e dukshme e faktorit shqiptar dhe e myslimanëve boshnjakë (aleatë të ngushtë të Turqisë) në Ballkan nga qeveria e re e SHBA duhet ta shqetësojë Greqinë pasi sipas tij, kjo nuk është shenjë e mirë për ruajtjen e interesave  në një kohë kur rreziqet dhe kërcënimet për sigurinë e Greqisë po shumëfishohen.

”Ndryshe nga Trump, Presidenti i ri i SHBA Joe Biden duket i vendosur për të forcuar perspektivën e anëtarësimit të vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE dhe NATO. Gjatë periudhës së zgjedhjeve amerikane (tetor 2020) kandidati i atëhershëm për president Joe Biden në letrën e tij drejtuar myslimanëve boshnjakë të Diasporës me titull: “Vizioni i Joe Biden për marrëdhëniet e SHBA me Bosnjë dhe Hercegovinën” pasi ai luajti një rol si senator në vitet 1990 për të ndihmuar myslimanët boshnjakë pas gjenocidit serb dhe më vonë, tha se si Presidenti i SHBA ai “do t’u bënte thirrje partnerëve të BE dhe aleatëve të NATO-s që së bashku të zhvillojnë një strategji për të ankoruar Ballkanin Perëndimor në institucionet Euro-Atlantike”. Si President, ai premtoi të ndjekë politika për të forcuar sigurinë, si dhe zhvillimin demokratik dhe ekonomik në rajon, si dhe rolin e rëndësishëm që NATO duhet të luajë në frenimin e ndikimit rus në Ballkan.

Është e qartë se politika e jashtme e SHBA në Ballkan nën Biden do të kërkojë të arrijë pranimin e Bosnjës dhe Hercegovinës dhe ndoshta Kosovës në NATO, ndërsa në bashkëpunim të ngushtë me BE do të përshpejtojë procesin e bashkimit me Ballkanin Perëndimor në Bashkimin Evropian. Greqia, si një shtet anëtar i BE dhe NATO, mbështet integrimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në institucionet Euro-Atlantike. Roli i faktorit shqiptar në Ballkan si një mjet i politikës ekspansioniste turke në rajon. Mbështetja e dukshme e faktorit shqiptar dhe e myslimanëve boshnjakë (aleatë të ngushtë të Turqisë) në Ballkan nga qeveria e re e SHBA duhet të na shqetësojë pasi kjo nuk është shenjë e mirë për ruajtjen e interesave tona kombëtare në një kohë kur rreziqet dhe kërcënimet për sigurinë tonë kombëtare po shumëfishohen.”, shprehet Banoutsos.